Előfizetői tartalom

Uniós források: elnyúlik a tárgyalás, tart a kötélhúzás a magyar kormánnyal

Bár március 31-re ígérte az Orbán Viktor vezette kabinet, hogy lezárja a feljogosító tételekkel és a kondicionalitási eljárással kapcsolatos legfontosabb feladatokat, ez végül nem sikerült. Ráadásul az igazságügyi reform kapcsán további kérdések tisztázását várja az Európai Bizottság, míg az Erasmus-ügyben még nem jelent meg az összeférhetetlenségi szabályokat kezelő javaslat. Ráadásul lehet, hogy Brüsszel új társadalmi egyeztetési köröket is elvár, ami tovább tolhatja 22 milliárd eurónyi kohéziós forrás sorsát.

Mind a magyar kormány, mind az Európai Bizottság beleegyezett abba, hogy az eleve az Orbán Viktor vezette kabinet által vállalt március 31-i határidőtől eltekintenek a jogállamisági eljárásról szóló tárgyalásokban. Mint ismert, a kormány vállalta, hogy a hónap végéig társadalmi egyeztetésre bocsátja, valamint meg is szavazza az igazságügyi reformot, amely horizontális feljogosító tételként az összes uniós forráskifizetést parkolópályára tette.

Az viszont pozitív hír, hogy mind Brüsszel, mind a magyar kormány felől úgy nyilatkoztak a Portfolio forrásai, hogy arra számítanak, a helyreállítási alap utalásait is blokkoló két vitáspontot nem sokára lezárhatják.

Megerősítették nekünk azt is, hogy a jövő hét elején utazik ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, hogy tárgyaljon az Európai Bizottsággal az Erasmus-ügyként a köztudatba épült, a közérdekű vagyonkezelő alapítványok összeférhetetlenségi szabályairól, ahogy azt korábban a Népszava is írta. Mint ismert, Brüsszel nem fogadta el az első magyar ajánlatot, amely a parlamenti képviselőket, minisztereket, államtitkárokat és kormánymegbízottakat zárta volna ki a modellváltott egyetemeket és a kutatóintézeteket irányító kuratóriumokból.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés