Előfizetői tartalom

Megvan a nagy brüsszeli alku, ami a magyar vétófegyvert próbálja hatástalanítani

Portfolio
Megállapodtak az Európai Parlament főbb politikai csoportjainak képviselői kedd éjjel abban, hogy kezdeményezik egy alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását, amely az uniós alapszerződésekbe nyúlna bele azt célozva például, hogy kivegyék a vétófegyvert többek között Magyarország kezéből. Nagy kérdés egyelőre, hogy az EP kezdeményezése hova vezet, mert azt, hogy az egyhangúsági követelményről lemondjanak a tagállamok, azaz a vétó lehetőségét elengedjék bizonyos ügyekben, szintén egyhangúsággal kellene jóváhagyni. Az EP-képviselők azonban egy nagy csomagban gondolkodnak, amelyben cukorka és keserű pirula is van a kisebb tagállamok számára, így elképzelhető, hogy a csomag egyes elemei akár valóra is válhatnak.

A sorozatos magyar (és egyéb tagállami) vétók láttán már számos tagállam illetékese felemelte a szavát az elmúlt években, többek között a német kancellár és külügyminiszter is nyíltan amellett szállt már síkra, hogy a több területen meglévő egyhangúsági követelményből vissza kell venni, hogy egy-egy tagállam a saját partikuláris érdekei miatt ne tudjon blokkolni...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés