szijjarto péter és josep borrell
Uniós források

Az EU trükkel kényszerítheti Kijevbe tárgyalni Szijjártó Pétert

Portfolio
Az Európai Unió külügyminiszterei a következő hetekben Kijevben találkoznak - jelentette be hétfőn Josep Borrell, az EU vezető diplomatája. Mindez azt is jelenti, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter is Ukrajna háború sújtotta fővárosába kell, hogy látogasson, ami az első útja lehet ide a háború kitörése óta. A katonai segítségnyújtás bővítése és a szankciók esetleges szigorítása lehet a legfontosabb téma.

Ukrajnában tarthatják meg az Európai Tanács külügyminiszteri találkozóját, Josep Borrel főképviselő ugyanis Kijevbe invitálta az uniós vezető diplomatákat, köztük Szijjártó Pétert is. A közelgő találkozó az EU idei második látogatása a konfliktus sújtotta országban, és hangsúlyozza a blokk elkötelezettségét Ukrajna támogatása mellett az Oroszországgal szembeni ellentámadás kulcsfontosságú szakaszában - számolt be az Euractiv.

Borrell ezt a bejelentést az ENSZ New York-i közgyűlésén való részvétel közben tette, és kijelentette, hogy a látogatás előkészítése folyamatban van, és várhatóan októberben kerül rá sor.

Források szerint a találkozó legfontosabb napirendi pontjai Ukrajna EU-integrációra irányuló folyamatos erőfeszítései, az országgal való szolidaritás kinyilvánítása, valamint az olyan kritikus intézkedések értékelése, mint a katonai segítségnyújtás bővítése és a szankciók esetleges szigorítása.

Borrell az ENSZ-közgyűlésen újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta az Európai Unió elkötelezettségét amellett, hogy "békére, de igazságos békére" törekszik Ukrajnában az orosz invázió lezárására, de a végső szó mindenképpen Volodimir Zelenszkij elnöké, akinek béketervét tiszteletben tartja az EU. Az európai vezetők célja, hogy a hét folyamán széles körű nemzetközi támogatást szerezzenek ennek a kezdeményezésnek, és Borrell az ENSZ Közgyűlést jelölte meg a legfontosabb platformként a béketörekvések melletti lendület megteremtésére.

Ugyanígy látta ezt a magyar külügy is, amely szerint a közgyűlésen a mielőbbi békéről és tűzszünetről kellene tárgyalni. Érdekesség, hogy ha valóban Kijevben lesz az uniós külügyminiszteri találkozó októberben, akkor a háború kezdete óta ez lehet Szijjártó Péter magyar tárcavezető első útja Ukrajnába. A magyar külgazdasági és külügyminisztérium részéről eddig nyilvános útja Magyar Levente államtitkárnak volt, aki idén márciusban járt Kijevben.

Az ENSZ-közgyűlésen szó esett a fekete-tengeri gabonaegyezményről is, de Borrell szkepticizmusának adott hangot Oroszország motivációit illetően, és arra utalt, hogy a valódi kérdés nem feltétlenül a korlátozások vagy szankciók feloldása, mivel azok nem befolyásolják jelentősen az orosz exportot. Ehelyett arra utalt, hogy Oroszország intézkedései aránytalanul nagy mértékben érinthetik az afrikai, közel-keleti és latin-amerikai sebezhető országokat, mivel ezek a nemzetek nagymértékben függenek a gabonaimporttól.

Címlapkép: Szijjártó Péter és Josep Borrell találkozója 2023. május 14-én. Forrása: Francois Lenoir via EU

daniela-santanche-matteo-salvini
orosz-ukran-haboru-terkep-ukrajna-ellentamadas-frontvonal
idojaras-eso-esernyo-figyelmeztetes-narancs-riasztas-idojaras-jelentes-idojaras-elorejelzes-idojaras-magyarorszagon-milyen-ido-lesz-milyen-idojaras-lesz-milyen-idojaras-varhato-idojaras
kina-europai-unio-eu-zaszlo
puskas-arena-budapest

Holdblog Peak nonszensz

Vendégünk Kun-Welsz Edit, témánk számos, közte WeWorkkel, szunnyadó vulkánokkal, Matáv-kudarcokkal. Valamint megünnepeljük...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
kína-eu