gdpr, uniós adatvédelmi rendelet, adatvédelem
Uniós források

Saját mérgével etetik meg az Európai Bizottságot, komoly vizsgálat indult

Portfolio
Az Európai Bizottságot is vizsgálják az új uniós célzott hirdetéseket tiltó szabályok megsértése miatt. A vádak szerint egy ellentmondásos törvény népszerűsítése érdekében célzott hirdetéseket alkalmazott a testület a digitális platformokon, a felhasználók érzékeny magánadatait felhasználva.

Csütörtökön a Max Schrems által vezetett, a magánélet védelméért harcoló None of Your Business (NYOB) csoport panaszt nyújtott be az Európai Adatvédelmi Biztoshoz (EDPS) az Európai Bizottság Migrációs és Belügyi Főigazgatóság (DG HOME) ellen. A panaszban azt állítják, hogy a végrehajtótestület mikrotargetálást alkalmazott az X platformon, megsértve ezzel mind az általános adatvédelmi rendeletet (GDPR), mind a platform saját szabályait – írja a Politico.

A vita egy korábbi Politico-riporton alapul, amely nyilvánosságra hozta, hogy a Bizottság európai polgárok millióit célozta meg a Twitteren, a hirdetéseket személyes adatok, többek között vallási és politikai meggyőződések alapján testre szabva. A cél az volt, hogy a nyilvánosság támogatását megszerezze egy sokat támadott, a gyermekek szexuális zaklatásával kapcsolatos anyagok elleni küzdelemre vonatkozó javaslathoz.

A NYOB azt állítja, hogy az Európai Bizottságnak nincs jogalapja arra, hogy az X-en (néhai Twitter) célzott hirdetések céljából érzékeny adatokat dolgozzon fel, hangsúlyozva, hogy egyetlen szervezet – beleértve a Bizottságot is – sem áll a törvények felett. Felix Mikolasch, a NYOB adatvédelmi ügyvédje sürgeti az EU adatvédelmi felügyelőszervét, hogy vizsgálja ki az ügyet és szabjon ki bírságot. Emellett a NYOB fontolgatja, hogy újabb panaszt nyújt be az X ellen a mikrocélzás lehetővé tétele miatt. Az európai adatvédelmi biztos október vége óta vizsgálja az ügyet, és további információkat kért a Belügyi Főigazgatóságtól.

A vita hátterében az az uniós szabályozási tervezet áll, amely a közösségi médiaplatformokat arra kötelezi, hogy vizsgálják át és jelentsék a gyermekek szexuális zaklatásával kapcsolatos illegális anyagokat. Az adatvédők szerint ez a törvényjavaslat veszélyeztetheti a titkosítást, ami tömeges megfigyeléshez vezethet, és az EU-t széleskörű jogkörökkel ruházza fel a jövőbeli megfigyeléshez. Bár az Európai Parlament egyik bizottsága nemrégiben jóváhagyta a magánéletet jobban tiszteletben tartó álláspontot, az uniós kormányok még nem hoztak döntést a törvényjavaslat sorsáról.

Viszont maga az Európai Bizottság nagyon is üldözi most már a mikrotargetálást: épp a hetekben jelentették be, hogy az Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) a Facebookon és az Instagramon a is megtiltotta a „viselkedésalapú reklámozást” az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség mind a 30 országában. Az eredetileg az EU-n kívüli Norvégia által bevezetett tilalom visszalépést jelent a Meta Platforms (a Facebook és az Instagram tulajdonosa) számára, amely globális forgalmának akár 4%-át kitevő bírsággal is számolhat a szabályok be nem tartása miatt. Ez a fajta hirdetési technika is a felhasználók kényes személyes adatait használja fel.

A Meta azt állítja, hogy tervei között szerepel a szabályozási követelményeknek való megfelelés, az EU-ban és az EGT-ben élő felhasználók számára a hozzájárulás lehetőségét kínálja fel, és novemberben előfizetési modellt vezet be.

Az EDPB ezen döntése mintegy 250 millió európai Facebook- és Instagram-felhasználót érint, és jelentős fejleményt jelent a digitális platformok szabályozására és a felhasználói magánélet védelmére irányuló folyamatos erőfeszítésekben.

Címlapkép forrása: EU

budapest-kelebia
tőzsde
zelenszkij-orban
gyemant-oroszorszag-ekszer-szankcio
nav nemzeti ado- es vamhivatal
grönland
orosz útlevél stock
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
bank-of england-london-nagy-britannia-egyesult-kiralysag