Előfizetői tartalom

180 fokos fordulat a magyar kormánytól: mégis beszállna Ukrajna finanszírozásába

Portfolio
Ha a közös uniós költségvetésen kívül szerveznék meg az uniós tagállamok Ukrajna finanszírozását, és ha 4 év helyett csak 1 évre szólna ez a finanszírozási csomag, akkor ebbe Magyarország is hajlandó lenne beszállni – gyakorlatilag ezt üzente meg kedd este Orbán Balázs a Bloombergnek adott interjúban. Mindez arra utal, hogy a bilaterális alapon szerveződő potenciális uniós csomaghoz a magyar kormány is hozzájárulna, amiről eddig így explicit nem volt szó. A miniszterelnök politikai igazgatója ezzel együtt azt is leszögezte: a kormány nem támogatja azt, hogy az e heti uniós csúcson döntés szülessen az ukrajnai csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, el akarják halasztani az erről a kérdésről szóló döntést.

Az interjúban felvetett egy egészen elképesztő árukapcsolást is Orbán Balázs. Eszerint ha az uniós döntéshozók ragaszkodnak ahhoz, hogy a módosított közös uniós költségvetésből (a 2021-2027-es MFF-ből) menjen a 4 éves 50 milliárd eurós ukrajnai finanszírozási program, akkor ennek megszavazásáért cserébe oldja fel az Európai Bizottság a Magyarországnak befagyasztott...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés