FONTOS Az Nvidia a legnagyobb! Megelőzte a Microsoftot is
 
Portfolio signature

Megtörte az EU napjaink legnagyobb birodalmait

Az Európai Bizottság úttörő lépésként megkezdte a digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) szigorú végrehajtását, ami kulcsfontosságú lépés a nagyon nagy online platformok (VLOP) és a nagyon nagy online keresőmotorok (VLOSE) szabályozása és felelősségre vonása felé az Európai Unióban. Így sikerült már részben megtörni a Facebook és az Instagram tulajdonosát, a Metát, valamint borsot törni Elon Musk és az X orra alá. Az online piactereknél is kemény világ jön.

 Az Európai Unió digitális szolgáltatásokról szóló rendelete (Digital Services Act - DSA) augusztus végével életbe lépett, célja pedig a nagy platformszolgáltatók szabályozása és a tartalomkezelés szigorítása annak érdekében, hogy Európában „biztonságosabb és elszámoltathatóbb digitális tér” alakuljon ki. Bár az EU intézményei gyakran fogalmaznak meg hasonlóan pozitív kijelentéseket kevésbé súlyos jogi keretek bevezetésekor is, a Facebook-anyacég Meta és a Google-t magában foglaló Alphabet már a kezdetektől fogva annyira ellenállt, hogy pusztán ez igazolta, hogy komoly változásokra kényszerítheti Brüsszel a világ legnagyobb netes szolgáltatóit, amelyek szinte nemzeteket leigázó birodalmakként viselkednek.

A DSA egy átfogó keretrendszer, amely szabályozza az online tevékenységek különböző aspektusait, beleértve a tartalom moderálását, a felhasználói adatvédelmet, az algoritmusok átláthatóságát és a dezinformáció elleni küzdelmet.

A szabályozás egyik kulcseleme az, hogy a digitális platformokat felelősségre vonhatóvá teszi az általuk tárolt és közzétett tartalmakért egyaránt. Ennek részeként a platformoknak meg kell akadályozniuk a káros tartalmak, például a gyűlöletbeszéd és az illegális anyagok terjesztését, és be kell vezetniük mechanizmusokat a felhasználók által nemkívánatos tartalmak jelentésére, valamint meg kell tenniük a szükséges intézkedéseket ezek kezelésére. Azok a platformok, amelyek nem kezelik megfelelően a jogos panaszokat, bírságot kockáztatnak.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés