Előfizetői tartalom

Fico gyorsan megszegte a nagy ígéretét az ukrán fegyverszállítmányokról

Portfolio
Míg a 2023 szeptemberi parlamenti választások előtt Robert Fico azt ígérte, hogy minden Ukrajnának folyósított támogatást és fegyverszállítmányt leállít, addig most kormányfőként ezzel a vállalásával is szembement: kedden a szlovák parlament elfogadta azt a törvénymódosítást, amely feljogosítja a védelmi minisztériumot a fegyverexport jóváhagyására. A szlovák kabinet vélhetően az ország hadiiparának jelentős bevételei miatt gondolhatta meg magát. Kérdés, hogy ezen ígéretének felrúgása mennyire vehető komolyan Fico ígérete arról, hogy Magyarországgal együtt nem támogatják az 50 millió eurós uniós támogatási csomagot.

Meglepő fordulatot jelent a tavaly választási kampányban elhangzott ígéretekhez képest, hogy a szlovák parlament kedden elfogadta a „hatásköri törvény” módosítását, amely a védelmi minisztérium kezébe adja a döntést a fegyverexport jóváhagyásáról. Korábban Robert Fico miniszterelnök azt állította, hogy „egy golyót sem hajlandó” Ukrajnába küldeni. A szűk többséggel...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés