FONTOS A náci Németország példája kísérti Európát - Ukrajna messze van a vereségtől
 
Előfizetői tartalom

Az egész EU versenyképessége veszélyben, Magyarország alulteljesítő

Felemás képet mutat az Európa Bizottság új jelentése az EU versenyképességéről: míg az államszövetség a világ legnagyobb exportőre, addig - különösen a hightech technológiák terén - jelentősen lemaradt az Egyesült Államoktól a kutatás-fejlesztésben és az innovációban. Emellett a tőkepiaci befektetésekben is komoly hátránya van. Magyarország több mutatóban is lefelé lóg ki az uniós rangsorokban, például kirívóan alacsony a bejegyzett szabadalmak száma, valamint a szabályozói környezettel is több problémája van Brüsszelnek. Viszont a magyar gazdaságban magas az EU-n kívüli árukereskedelem GDP-hez viszonyított aránya, valamint sok a jól képzett szakember. A jövő viszont kihívásokkal teli lesz az egész unió számára.

Az Európai Bizottság közzétette az egységes piacról és versenyképességről szóló éves jelentést, amely bár mutat némi előrelépést, de több fontos területen is látszik, hogy az EU lemarad az olyan riválisokhoz képest, mint az Egyesült Államok vagy Kína. A brüsszeli elemzés értékeli a versenyképesség mozgatórugóit, például az egységes piac működését, a tőkéhez való hozzáférést, a kutatást és az innovációt, az energiát, a digitalizációt, az oktatást és a kereskedelmet.

Bár még túl korai lenne stabil tendenciákat megállapítani, a jelentés szerint kilenc kulcsfontosságú teljesítménymutató javult, öt csökkent, három stabil maradt, kettőre pedig nincsenek új adatok az előző, 2020-as felmérés óta.

Az egységes piacot mint az EU gazdaságához hozzájáruló, a szociális jogokat és a méltányos munkakörülményeket támogató, valamint geopolitikai mozgatórugóként szolgáló jelentős integrált piaci területet emeli ki a jelentés - ez a versenyképesség legfőbb záloga. Főként a vámmentes tagállami kereskedelem biztosít versenyelőnyt az 500 milliós uniós piacon.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés