Nagy változás jön az EU-csatlakozásnál, ami a magyar vétófegyvert is hatástalaníthatja
Uniós források

Nagy változás jön az EU-csatlakozásnál, ami a magyar vétófegyvert is hatástalaníthatja

Portfolio
Az eddigi mindent-vagy-semmit brüsszeli hozzáállást jócskán felforgató javaslattal áll ma elő Ursula von der Leyen az EU-csatlakozási folyamatról – írja reggeli hírlevelében a Politico, amely betekintést kapott az anyagba.

Azért, hogy a több, mint 30 tagúra bővülő Európai Unió kormányozható legyen, cserébe belenyúlnának a döntéshozatali szabályrendszerbe is, feladva az egyhangúsági követelményt a közös külpolitika, illetve az adózás terén, és

így gyakorlatilag a magyar vétófenyegetés jelentős részét is hatástalaníthatja a kezdeményezés.

Lefordítva akár úgy is tekinthető a mára várható sajtótájékoztató, hogy ha a magyar kormánynak tényleg annyira fontos egyes nyugat-balkáni országok gyors EU-csatlakozása, mint ahogy rendszeresen kommunikálja, akkor cserébe mondjon le az uniós döntéshozatalt időnként bénító vétó lehetőségéről bizonyos ügyekben.

A lap által röviden ismertetett bizottsági stratégia gyökere az, hogy eddig évekig, vagy évtizedekig várakoztak az EU-csatlakozásra váró tagállamok (és Ukrajna esetén is egyelőre beláthatatlan távolságra van a teljes jogú tagság), amely sokszor reformfáradtságban, az unióhoz való közeledésbeli visszafordulásban is lecsapódott (egyes nyugat-balkáni országok). Azért, hogy az erőfeszítések részleges gyümölcsökhöz vezethessenek, amelyeket odahaza sikerként el lehet adni, feladja a mindent-vagy-semmit elvárásrendszert az EU (nem kell mind a háromtucat fejzetnek maradéktalanul megfelelni a teljes jogú tagsághoz). Így tehát bizonyos reformok teljesítéséért cserébe bizonyos uniós tagsági jogokat el lehet majd nyerni, így például a közös belső piachoz hozzá lehet férni, de ehhez nem válogatható kötelezettségek is társulnak.

A fokozatos, több lépcsőben megvalósuló EU-csatlakozás a remények szerint új lendületet adhat a folyamathoz, illetve kitartásra, további erőfeszítésekre ösztönözheti a Nyugat-Balkánt, Ukrajnát és Moldovát.

Ahhoz, hogy ezen országok belépésével is kormányozható maradjon az EU, a stratégia másik lába az, hogy hozzá kell nyúlni a döntéshozatali folyamathoz is. Így az egyhangúsági követelményt bizonyos területeken (közös külpolitika, adózás) meg kell szűntetni, és át kell térni a régóta szorgalmazott minősített többség szerinti döntéshozatalra. A kiszivárgott dokumentum minősített többségi szavazásra tesz javaslatot "az ilyen stratégiai nemzeti érdekek megfelelő és arányos biztosítékai mellett".

A lap megjegyzi: ehhez a nagy jelentőségű változtatáshoz a Bizottság jogi álláspontja szerint nincs szükség az uniós alapszerződések módosítására, mert az azokba beleépített speciális klauzulák kihasználásával, egy egyszeri egyhangú döntéssel a tagállamok módosíthatnak a döntéshozatali folyamatokon.

Mivel egy-egy új tag felvételi folyamatának megkezdése, illetve majdani (részleges) felvétele eleve egyhangú döntést kíván a jelenlegi tagállamoktól, így ezzel összekötve a döntéshozatali mód reformját, végülis el lehet azt is érni, hogy a magyar és egyéb tagállamok vétófenyegetéseit hatástalanítani lehessen, illetve korlátozni lehessen. A mára várható bejelentést tehát ennek a szemüvegén keresztül is kell nézni.

Címlapkép forrása: EU

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
sandro pierri