Portfolio signature

Hiába az uniós felzárkóztatási programok, Magyarország állatorvosi lova a rendszer hibáinak

Az Európai Bizottság már a kohéziós politika átalakítására készül a 2028-ban induló hétéves költségvetési ciklus esetében, amit nem csak a tervezett ukrán, moldáv és bosnyák EU-csatlakozás indokolhat, hanem a jelenlegi rendszer kudarcai is. A most publikált kilencedik kohéziós jelentés szerint ugyan Magyarország felzárkózása is látványos, de egyes régiók már fejlődési csapdába kerültek.

Az Európai Bizottság közzétette a gazdasági, társadalmi és területi kohézióról szóló kilencedik jelentését, amely átfogó elemzést nyújt az EU kohéziós helyzetéről. A jelentés kiemeli az egyes országok, valamint azok régiói közötti gazdasági konvergencia terén az elmúlt 20-30 évben elért eredményeket, valamint a jövő kihívásait.

A jelentésből kiderül, hogy az EU jelentős előrelépést tett a területi különbségek csökkentése terén az egységes piac, az euró és az unió 2004-es történelmi jelentőségű keleti bővítése óta. A keleti régiók és országok figyelemre méltó gazdasági konvergenciát értek el az Európai Bizottság szerint, az egy főre jutó, vásárlóerő-paritáson mért GDP az 1995-ös uniós átlag mintegy 45%-áról 2021-re közel 80 százalékára emelkedett.

Bár a jelentés még a tavalyelőtt év végi, 2021-es GDP-mutatóval számolt, azóta az Eurostat közzétette a 2023-as első becslését is, amely alapján folytatódott a felzárkózás. Szlovénia és Csehország már az uniós fejlettség 90-91 százalékán áll, a 2004-es bővítés tagállamainak átlaga is majdnem 82 százalékra szökött fel.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés