Rászáll az Európai Bizottság a Pornhubra, komoly intézkedésekre készülnek
Uniós források

Rászáll az Európai Bizottság a Pornhubra, komoly intézkedésekre készülnek

Portfolio
A Pornhub, a Stripchat és az XVideos felnőtt tartalomszolgáltatóknak kockázatértékelési jelentéseket kell készíteniük, és intézkedéseket kell hozniuk a szolgáltatásaikhoz kapcsolódó rendszerszintű problémák kezelésére, hogy megfeleljenek az új uniós online tartalomszabályoknak – jelentette be még pénteken az Európai Bizottság.

Ezeket a vállalatokat tavaly decemberben bevezetett digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) értelmében nagyon nagy online platformokként jelölték meg, amely előírja számukra, hogy többet kell tenniük a felületeiken található illegális és káros tartalmak eltávolítása érdekében.

A DSA olyan online közvetítőket és platformokat szabályoz, mint az online piacterek, közösségi hálózatok, tartalommegosztó platformok, alkalmazásboltok, valamint online utazási és szállásfoglalási oldalak. Fő célja az illegális és káros online tevékenységek, valamint a dezinformáció terjedésének megakadályozása. A DSA biztosítja a felhasználók biztonságát, védi az alapvető jogokat, és tisztességes és nyitott online platformkörnyezetet teremt.

A DSA értelmében a Pornhubnak és a Stripchatnek április 21-től, az XVideosnak pedig április 23-tól kell szigorú kötelezettségeknek megfelelnie. E kötelezettségek közé tartozik a kockázatértékelési jelentések benyújtása a Bizottságnak, a szolgáltatásaik nyújtásához kapcsolódó rendszerszintű kockázatok kezelésére irányuló intézkedések megtétele, további – többek között a hirdetésekkel kapcsolatos – átláthatósági kötelezettségek teljesítése, valamint az adatokhoz való hozzáférés biztosítása a kutatók számára.

A vállalatok a DSA megsértése esetén a globális éves forgalmuk akár 6%-áig terjedő bírságot kockáztatnak.

Ez pedig jelentős tétel, ha figyelembe vesszük, hogy a pornóipar globális bevételét 2024-re 97 milliárd dollárra várják, a pornóipar bevételéből pedig 10-12 milliárd dollár származik az Egyesült Államokból, valamint 9-11 milliárd dollár az EU-ból. Az XVideos a leglátogatottabb portál, havi 2,9 milliárd látogatásuk van átlagosan, a Pornhub a második 2,5-2,6 milliárd megtekintéssel.

A DSA minden platformra vonatkozik, és kötelezettségei megfelelnek az online ökoszisztémában a különböző online szereplők szerepének, méretének és hatásának. A nagyon nagy online platformok és keresőmotorok különösen nagy kockázatot jelentenek az illegális tartalmak terjesztésében és a társadalmi károkozás terén. A 450 millió európai fogyasztó több mint 10%-át elérő platformokra külön szabályok vonatkoznak, így a pornóoldalaknak és szexuális tartalmú chat- és videószolgáltatóknak komoly bírságokra kell számítaniuk, ha nem lépnek az EB által indított eljárásokban.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Europai Parlament valasztas vita Maastricht