Az EU készül a következő világjárványra, zöld utat kapott a Pfizer-vakcina gyártójának új gyógyszere
Uniós források

Az EU készül a következő világjárványra, zöld utat kapott a Pfizer-vakcina gyártójának új gyógyszere

Portfolio
  Az EU egy új antibiotikumot hagyott jóvá súlyos betegségek, például tüdőgyulladás és húgyúti fertőzések kezelésére, ami előrelépést jelent a gyógyszerrezisztens „szuperbaktériumok” elleni küzdelemben. Szakértők szerint az ellenálló baktériumok már most is évente 5 millió ember halálát okozzák világszerte, de attól tartanak, hogy a következő világjárványt is ezek a kórokozók okozzák majd. Erre lehet gyógyir az Emblaveo nevű gyógyszer.    

Az antibiotikumrezisztens szuperbaktériumok jelentős veszélyt jelentenek az egész világra, sok kutató szerint akár a következő globális világjárványt is ezek okozhatják majd. Ahogy a baktériumok fejlődnek és ellenállók lesznek a meglévő gyógyszerekkel szemben, az egykor könnyen kezelhető, gyakori fertőzések halálos kimenetelűvé válhatnak.

Ezek a szuperbaktériumok gyorsan terjedhetnek a lakosság körében, kiváltképpen az egészségügyi intézményekben, és különösen veszélyesek a legyengült immunrendszerrel rendelkező egyénekre. Az antibiotikumok túlzott és helytelen használata felgyorsította az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok kialakulását, ami egyre nehezebbé teszi a fertőzések kezelését és egyre valószínűbb kilátássá válik egy általuk okozott pandémia.

Az Egészségügyi Világszervezet az antimikrobiális rezisztenciát a 10 legnagyobb globális közegészségügyi kockázat egyikének nevezte tavalyi jelentésében.

A szervezet becslései szerint 2050-re az antibiotikum-rezisztens fertőzések évente 10 millió ember halálát okozhatják világszerte.

Az antibiotikum-rezisztens szuperbaktériumok által okozott globális világjárvány pusztító következményekkel járna a közegészségügyre és a gazdaságokra nézve, ami rávilágít az új antibiotikumok kifejlesztésébe és a meglévők felelős használatába való beruházás sürgős szükségességére.

Az Európai Unió engedélyt adott egy új antibiotikum, az Emblaveo használatára a súlyos betegségek, például tüdőgyulladás és húgyúti fertőzések kezelésére, ami jelentős lépés a „szuperbaktériumok” meglévő gyógyszerekkel szembeni növekvő rezisztenciája elleni küzdelemben.

Az Európában a Pfizer által forgalmazott Emblaveo két meglévő gyógyszert kombinál a Gram-negatív baktériumok ellen, amelyek a leggyakoribb gyógyszerrezisztens kórokozók közé tartoznak. Az Európai Bizottság az első hatóság, amely jóváhagyta ezt a terápiás készítményt, amelyet a súlyos esetek egy viszonylag szűk csoportjában fognak alkalmazni, hogy minimalizálják a mikrobaellenes rezisztencia (AMR) megugrásának kockázatát – írja a Financial Times.

Az egészségügyi döntéshozók azon dolgoznak, hogy ösztönözzék a gyógyszeripari vállalatokat arra, hogy többet fektessenek be a kórokozók rezisztenciájának kezelésébe, mivel az AMR már most is évente mintegy 5 millió halálesetet okoz világszerte. Az Emblaveo a második antibiotikum, amelyet az EU idén jóváhagyott, az Exblifep után, amelyet a múlt hónapban engedélyeztek Gram-negatív baktériumok által okozott bonyolult húgyúti fertőzések kezelésére. Az EU 2020-ban négy antibiotikumot hagyott jóvá.

Az Emblaveo olyan baktériumok ellen alkalmazható, amelyek a Metallo β-laktamáz (MBL) nevű enzimeket termelnek, amelyek közül néhányat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a legkritikusabb prioritású kórokozók közé sorolt. Az MBL-enzimek számos létező antibiotikum szerkezetét megbontják, hatástalanná téve azokat. A gyógyszert nagyon legyengült betegek, súlyos fertőzésekben szenvedők vagy korlátozott kezelési lehetőségekkel rendelkezők, valamint olyan régiókban élő betegek kapják majd, ahol a gyógyszerrezisztens baktériumok nagyobb számban fordulnak elő.

Az új antibiotikumok kifejlesztése gyakran nem vonzó a gyógyszeripari vállalatok számára a magas kutatási és fejlesztési költségek, valamint a baktérium-rezisztencia kockázatának csökkentésére irányuló korlátozott felhasználás miatt.

Az Emblaveót az AbbVie-vel partnerségben fejlesztették ki, és az amerikai és az uniós állami szervek bőségesen támogatták a hozzákapcsolódó kutatásokat. A gyógyszeripari jogszabályok reformjának részeként az Európai Bizottság javasolta az antibiotikumfejlesztésk ösztönzését azáltal, hogy a prioritást élvező antimikrobiális szereket kifejlesztő vállalatoknak hosszabb kizárólagossági időszakot biztosít a szabadalmaknál. Az Emblaveo azonban, mivel két meglévő antibiotikum kombinációja, nem minősülne „kiemelt”, utalványra jogosult gyógyszernek, de az ösztönző miatt most mégis megkapta ez a meghosszabbított jogot.

Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

SAP a HR és bérszámfejtés területén

Az SAP rendszer a pénzügy, a beszerzés, és az ügyfélkapcsolatok kezelése mellett a humánerőforrás (HR) és a bérszámfejtés területén is központosított keretet biztosít a vállalatok szám

HitelesAndrás

Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja 2011-ben kezdtem dolgozni egy Takarékszövetkezetben… az azóta eltelt 13 év alatt eszméletlen sokat tanultam, n

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
frontex