Hatalmas környezetvédelmi EU-s projektet törölt a kormány

2018. december 8. 07:57    
nyomtatás
 
Különösebb indoklás nélkül úgy döntött a kormány a friss Magyar Közlöny szerint, hogy eláll a "Budapesti szennyvíziszapok hosszú távú kezelése, ártalmatlanítása, hasznosítása" című kiemelt projekt támogatási szerződésétől, amelyhez korábban kereken 50 milliárd forintnyi EU-támogatást ígért meg és a projekt teljes költségvetése 66,67 milliárd forint lett volna.


A kormányhatározat szerint a KEHOP-2.3.0- 16-2017-00001 azonosító számú támogatási szerződéstől való elállás feladatait az innovációért és technológiáért felelős miniszternek jövő január végéig kell intéznie és addigra - feltehetően a fent törölt projekt helyett - a főváros bevonásával meg kell vizsgálnia, hogy milyen más fejlesztési lehetőségek vannak, amelyek passzolnak a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (a továbbiakban: KEHOP) célkitűzéseihez.

A szűkszavúan elintézett támogatás törlés egyébként "HUHA II. Új Hulladék-hasznosító és Iszapégető Erőmű" projektet takarja, amely a hivatalos pályázati oldalon elérhető projektleírás szerint egy új hulladékhasznosító mű (HUHA II.) létesítését célozta "a Fővárosban keletkező szennyvíziszapok (mintegy 45 000 t/év szárazanyag) és a (rákospalotai) Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kapacitásán felül fennmaradó települési szilárd hulladékok (mintegy 250.000 t/év) egy telephelyen történő energetikai (kapcsolt villamosenergia- és távhőtermelés) hasznosítására. Ezzel megvalósul a budapesti szennyvízelvezetési agglomeráció szennyvíztisztító telepein keletkező szennyvíziszap ártalmatlanítása, energetikai hasznosítása. Az együttégetéssel a Főváros a települési szilárdhulladék lerakóra történő elhelyezését minimalizálhatja, így korszerű hulladékgazdálkodást képes megvalósítani. A projekt részét képezi a HUHA II. és a távhőrendszer kapcsolatát biztosító nagyátmérőjű távhővezeték-pár létesítése és - zöldmezős beruházás esetén - a mű szükséges közműkapcsolatainak megteremtése is. A projekt megvalósulásának javasolt helyszíne még vizsgálandó."

A határozat egyébként arról is rendelkezik, hogy a kormány:
  • 2.1 egyetért azzal, hogy a KEHOP 3. prioritásán a 2.2. alpont szerinti javaslat Európai Bizottság általi elfogadásáig terjedő átmeneti időre a kötelezettségvállalás az engedélyezett 110%-nál nagyobb mértékű legyen,
  • 2.2. felhívja az innovációért és technológiáért felelős minisztert, hogy a 2.1. alpont szerinti átmeneti felhatalmazás megszüntetése érdekében a KEHOP - a prioritások közötti átcsoportosítás útján történő - módosításáról szóló előterjesztést készítse elő és nyújtsa be a Kormány részére. Felelős: innovációért és technológiáért felelős miniszter Határidő: 2019. március 31.
  • 2.3. felhívja az innovációért és technológiáért felelős minisztert, hogy a 2.2. alpont szerinti javaslatnak a Kormány vagy az Európai Bizottság általi elutasítása esetén készítsen előterjesztést a Kormány részére a 2.1. alpont szerinti felhatalmazással összefüggő kérdések rendezéséről.

A fenti három pont lényege, hogy a KEHOP egyes prioritásain belül forrásátcsoportosítást tervez a kormány, de addig is, amíg ezt elfogadja az Európai Bizottság, engedi a 110%-os forrástúlvállalás fölé menni a harmadik prioritásban a túlvállalás mértékét.


A fentieken túl számos ponton módosítja ez a kormányhatározat a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program éves fejlesztési keretét megállapító korábbi kormányhatározatot is, így egyes pályázatok keretösszege is módosul, illetve bizonyos projektek belső forrásszerkezete is.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Kovács Tamás

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Pricing Specialist
Tőzsdei adatszolgáltatás Üzletágvezető
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium