Uniós források

Imádják a magyarok az EU-pénzt, amit úgyis ellopnak a nagy többség szerint

Portfolio
A magyaroknak leggyakrabban az EU-pénzek jutnak eszükbe, ha az Európai Unióra gondolnak és toronymagasan ezt a területet tartják az uniós tagság legnagyobb előnyének, de közben csaknem háromnegyedük szerint a pénzek jelentős részét ellopják - derül ki a Policy Solutions átfogó kutatásából. A reprezentatív felmérésben részt vevők közel négyötöde ezért jóval szigorúbb fellépést várna el az Európai Uniótól és több mint háromnegyedük szerint Magyarországnak csatlakoznia kellene a szigorúbb fellépést lehetővé tevő Európai Ügyészséghez.
A március közepén készített reprezentatív felmérésben arra a kérdésre, hogy mi az első három dolog, ami az Európai Unióval kapcsolatban az eszükbe jut a válaszadóknak, a legtöbbször (16%, összesen 273 említés) a Magyarország gazdaságára gyakorolt pozitív hatásokat említették a válaszadók az. Eszerint a magyarok az uniós forrásokból megvalósult fejlesztésekre, a különböző pályázati lehetőségekre és pénzügyi támogatásokra asszociálnak a leggyakrabban, amikor az Európai Unióra gondolnak. Második helyen ettől alig marad el a migráció témája, és szintén erősen jelen vannak az "EU mint közösség" és a "határok nélküli Európa" gondolatai is.

Imádják a magyarok az EU-pénzt, amit úgyis ellopnak a nagy többség szerint
Az uniós támogatások ténye feltehetően lényeges szerepet játszik abban, hogy a magyarok a körében egyértelműen pozitív az Európai Unió megítélése. A magyarok csaknem kétharmada (65%) ugyanis pozitív véleménnyel van a közösségről, és mindössze minden negyedik megkérdezett (25%) értékeli negatívan az Európai Uniót. Érdemes azonban hozzátenni, hogy a messze leggyakoribb válasz (51%) az "inkább pozitív" volt, jelezve, hogy az európai integráció hazai támogatói között csak kisebbség az EU-rajongók tábora - a mérsékelt pozitív attitűd az uralkodó. (Az alábbi ábrán a színek feltehetően felcserélődtek, hiszen az "inkább pozitív" válaszoknak a világos zöld színt kellene adni, a "nagyon pozitív" válaszoknak pedig a sötétzöld színt - a szerk.)

Imádják a magyarok az EU-pénzt, amit úgyis ellopnak a nagy többség szerint
Amikor a 15 éves magyar uniós tagság mérlegét kérdezték a felmérésben a magyaroktól, a megkérdezettek háromnegyede (75%) látta az ország szempontjából pozitívnak a csatlakozás óta eltelt időszakot, míg mindössze 17 százaléknyian vélekedtek negatívan a 2004 óta tartó időszakról. A felmérés szerint pártokon átívelő konszenzus van arról, hogy Magyarország EU-ban eltöltött első 15 éve előnyös volt az ország számára. A férfiak és a nők véleménye között nincs jelentős különbség, míg az életkort tekintve az látható, hogy a harmincon aluliak körében szignifikánsan magasabb (81%), az ötvenes korosztálynál pedig ugyanilyen mértékben alacsonyabb (69%) a pozitív vélemények aránya, a többi korcsoport véleménye nem tér el az átlagtól. A végzettséget tekintve a legfeljebb 8 általánossal rendelkezők értékelik (70%) a legkevésbé pozitívan a vizsgált időszakot. A leginkább a középfokú végzettséggel rendelkezők látták pozitívnak az elmúlt 15 évet (80%), a többi társadalmi réteg véleménye nem tér el az átlagostól. A 15 éves EU-tagság gazdasági-társadalmi és szociális mutatókra kifejtett jelentős hatásairól és a régiós fejleményekről átfogó anyagunk:

Imádják a magyarok az EU-pénzt, amit úgyis ellopnak a nagy többség szerint
Amikor arra kérték a válaszadókat, hogy nevezzék meg szabadon a három legnagyobb előnyét annak, hogy Magyarország az Európai Unió tagállama, a válaszok 51 százalékában (összesen 711 alkalommal), azaz toronymagasan a Magyarországra érkező uniós támogatásokat, vagy általában az közösség magyar gazdaságra kifejtett pozitív hatását említették. A gazdasági fejlődésre gyakorolt hatás után jócskán lemaradva találjuk a schengeni övezeti tagságunkból fakadó fizikai határok eltörlését és a szabad utazás lehetőségét (15%, 217 említés), és mögötte viszonylag szorosan a külföldi munkavállalás lehetőségét (14%, 201 említés). Ezen kívül összesen 24 alkalommal említették még a hallgatók és diákok mobilitási lehetőségeit, elsősorban az Erasmus+ programot.

Amikor arra kérték a válaszadókat, hogy nevezzék meg azt a három dolgot, amit a legnagyobb hátránynak ítélnek meg Magyarország uniós tagságával kapcsolatban, a leggyakrabban, a válaszok közel harmadában (32%, összesen 279 alkalommal) a migráció kérdését emelték ki.

Imádják a magyarok az EU-pénzt, amit úgyis ellopnak a nagy többség szerint
A felmérés készítői arra is kíváncsiak voltak, ha már ilyen sokan az uniós támogatásokat tekintik a legnagyobb előnynek, hogy mit gondolnak a magyarok az EU-s költségvetésbe befizetett és az onnan érkező támogatások egyenlegéről. A megkérdezettek 58 százaléka szerint a csatlakozás óta eltelt időszakban több pénzt kapott az ország az EU-tól, mint amennyit befizetett a közös kasszába. Ezzel ellentétes véleményen mindössze 9 százaléknyian vannak, míg minden ötödik válaszadó (20%) szerint kiegyensúlyozott a mérleg.

Imádják a magyarok az EU-pénzt, amit úgyis ellopnak a nagy többség szerint
Szintén az EU-pénzek témájához kötődik az a kérdés, hogy az uniós tagság hozzájárul-e a gazdasági fejlődéshez Magyarországon. A válaszok alapján kiderült, hogy a magyar társadalom jelentős többsége osztja azt a véleményt, hogy az uniós tagság hozzájárul a gazdasági fejlődéshez Magyarországon: az összes megkérdezett majdnem háromnegyede (71%) szerint Magyarország számára gazdaságilag előnyös az uniós tagság, és mindössze 23% szemlélte ennél kritikusabban az EU szerepét a magyar gazdaság növekedésében.

Imádják a magyarok az EU-pénzt, amit úgyis ellopnak a nagy többség szerint
Ahogyan az általános gazdasági fejlődésben, úgy az Európai Uniónak a munkahelyteremtésben betöltött szerepét is elismeri a magyar társadalom jelentős része. Az emberek 70%-a szerint ugyanis az uniós tagság munkalehetőségeket teremtett az országban, míg minden negyedik válaszadó szerint hiába lett Magyarország az EU tagállama, emiatt nem lett több munkalehetőség az országban.

Imádják a magyarok az EU-pénzt, amit úgyis ellopnak a nagy többség szerint
A fentieknek nyilván szoros köze van ahhoz, hogy ha most vasárnap tartanának Magyarországon szavazást az uniós tagságról, akkor vélhetően nagyon hasonlóan alakulnának az eredmények, mint a 2003-as népszavazáson. A megkérdezettek 63 százaléka szavazna ugyanis a tagság mellett, 19 százalék a tagság ellen voksolna, míg minden tizedik megkérdezett otthon maradna inkább (további hét százalék pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre).

Imádják a magyarok az EU-pénzt, amit úgyis ellopnak a nagy többség szerint
Mivel toronymagasan az EU-pénzek hazánkba áramlását nevezte meg a tagság legnagyobb előnyének a legtöbb magyar, így kifejezetten érdekes az is, hogy mit gondolnak az EU-pénzek felhasználásáról. A felmérés szerint a magyarok jelentős többsége erősen kételkedik a hazánkba érkező uniós források szabályos felhasználásában. A társadalom 72 százaléka a szerint az EU-s fejlesztési források jelentős részét ellopják, és mindössze a minden ötödik válaszadó bízik az uniós pénzek tisztességes felhasználásában. A felmérés készítői megjegyzik: Magyarország a korrupció mértékét objektív mutatók alapján összehasonlító elemzésekben rendre a legrosszabb helyzetben lévő uniós tagállamok között végez.

Az EU-pénzek ellopásának kérdésében elmondható, hogy az összes vizsgált társadalmi csoportban többségben voltak az uniós pénzeket érintő korrupciót súlyos problémának észlelő válaszadók. Még a kormánypárti szavazók nagyobbik része is tisztában van a magyarországi EU-s pénzek körüli visszás ügyekkel. Emellett a megyeszékhelyeken élők körében tapasztalható negatív vélemények kirívóan magas aránya további kutatásokra érdemes.

Imádják a magyarok az EU-pénzt, amit úgyis ellopnak a nagy többség szerint
Az EU-pénzek ellopásával kapcsolatos megítélés kapcsán az is fontos, hogy jóval szigorúbb fellépést várna el az Európai Uniótól a magyar társadalom: a megkérdezettek közel négyötöde (79%) elégedetlen az EU korrupció elleni fellépésével, míg alig 15 százaléknyian gondolják úgy, hogy a jelenlegi uniós szabályozás és annak betartása megfelel az elvárásoknak.

A felmérés készítői szerint szinte a teljes társadalomban egyetértés mutatkozik abban, hogy a jelenlegi uniós gyakorlat az uniós források felhasználásának ellenőrzésével kapcsolatban nem kielégítő, így a magyarok egyértelműen üdvözölnék, ha az Európai Unió szigorúbban járna el az uniós pénzek ellenőrzése során. Emellett kiemelték a felmérés készítői az előző kérdéshez hasonlóan a megyeszékhelyeken élők kiugróan magas elégedetlenségét a korrupció tekintetében.

Imádják a magyarok az EU-pénzt, amit úgyis ellopnak a nagy többség szerint
Az EU-pénzekkel kapcsolatos szigorúbb EU-s fellépést lehetővé tennék az Európai Ügyészséghez csatlakozás, és éppen ezért a magyarok túlnyomó többsége, 76%-a szerint hazánknak csatlakoznia kellene a szervezethez, amelynek jelenleg már 22 uniós tagállam a tagja. 16 százaléknyian viszont kitartanak amellett, hogy költségvetési ügyekben kizárólag a nemzeti ügyészség nyomozhasson. Az ellenzéki pártok mindegyike belépne a szervezetbe és 2018 szeptemberében ellenzéki aláírásgyűjtés is indult Magyarország csatlakozása érdekében. A legutóbbi hírek szerint már csaknem félmillióan alá is írták az ívet. A felmérés készítői megjegyzik: habár a Fidesz 2009-ben még ellenzékiként maga is szorgalmazta az intézmény felállítását, a kormány azóta kategorikusan ellenzi Magyarország részvételét, többek között azzal az indokkal, hogy az ügyészségi jogkörök közösségi szintre emelése ellentétes Magyarország Alaptörvényével.

Imádják a magyarok az EU-pénzt, amit úgyis ellopnak a nagy többség szerint
Ha már csatlakozásról/belépésről van szó, a felmérésnek az a része is érdekes, amely a magyar euróbevezetés kérdését feszegette. A magyarok többsége bevezetné az eurót hazánkban, amennyiben Magyarország teljesíti az az eurózónához való csatlakozás feltételeit. A megkérdezettek több mint fele, 57 százalék egyetért a közös pénznem bevezetésének szükségességével, míg egyharmadnyian viszont akkor is kitartanának a nemzeti valuta mellett, ha Magyarország mindegyik belépési feltételnek megfelelne. A régiós országok euróbevezetési tapasztalatairól és a Magyarország számára is fontos üzenetekről egy minapi konferencia alapján készült összefoglalónk itt olvasható:

Imádják a magyarok az EU-pénzt, amit úgyis ellopnak a nagy többség szerint
Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Kiszámoló

Ez történt a héten 03.17

A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy szétesik valami valamelyik gépükön. A részvényárfolyam is ennek megfelelően alakul idén: B

Holdblog

Krúbi, Zsiday és az aranystandard

HOLD After Hours. Krúbi, Zsiday, aranystandard és az S&P500, ami még mindig több mint 3000 pont. Jó szórakozást! 00:45    Celebet keresünk! 01:45    Az izlandi zú

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új befektetési őrület hódít, napok alatt lesznek emberek milliárdosok

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
banyaszat