Bejelentették: tényleg gigantikus karácsonyi ajándékot kapott a kormány Brüsszelből

2019. január 7. 15:54  english version   
nyomtatás
 
A 2018-as év egészében 4,4 milliárd eurónyi, több mint 1400 milliárd forintnyi fejlesztési forrást utalt a magyar államnak az Európai Bizottság - jelentette be egy mai sajtótájékoztatón az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára. Ez szinte teljesen megegyezik a Portfolio múlt heti kalkulációjával.


A múlt heti cikkben rámutattunk, hogy az egész 2018-as évet tekintve csaknem annyi (1451 milliárd forint) EU-pénzt kapott Brüsszelből a kormány, mint amennyit idehaza kifizetett a nyertes pályázóknak (1597 milliárd forint) és emiatt az uniós projektekkel kapcsolatos pénzáramlás már csak korlátozottan terhelte meg a büdzsét tavaly.

Schanda Tamás a mai tájékoztatón kérdésre jelezte: decemberben 1,7 milliárd eurónyi, kb. 550 milliárd forintnyi, támogatást folyósított a Bizottság Magyarországnak, míg mi 780 milliárd forintot kalkuláltunk. A kettő közötti eltérés összefügghet azzal, hogy bizonyos tételek megérkezését a kormány vagy még tavaly novemberre, vagy idén januárra könyvelte/könyveli el, de az a mai tájékoztatásból is látszik, hogy tényleg gigantikus karácsonyi "ajándékot" kapott a kormány Brüsszelből.

Az államtitkár a 4,4 milliárd eurós brüsszeli folyósítás értékelése kapcsán rámutatott: ez nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő eredmény, és ezzel a teljesítménnyel Magyarország a V4-eket és a régió többi országát is megelőzi. Amint mi is megírtuk: Magyarország a 2014-2020-as fejlesztési időszakban rendelkezésre álló 9000 milliárd forintos keretének 31 százalékát már lehívta Brüsszelből, és ezzel túlteljesíti a tagországok 27 százalékos átlagát.

Schanda a 9000 milliárdos eredeti uniós kerethez képest rámutatott, hogy ahhoz képest már a keret 110 százalékára kiírtak pályázatokat (mi a forint tartós gyengülése miatt a közel 9500 milliárdos "tényleges" kerethez viszonyítottunk és úgy 102%-os ez az arány), 107 százalékáról már döntés született, 65 százalékát pedig már kifizették a projekt megvalósítójának - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Schanda Tamás elmondta, hogy a 2018-ban Magyarországra utalt 4,4 milliárd euró uniós fejlesztési forrásból 1 milliárd euró a 2007-2013-as időszak fejlesztéseit érinti, amellyel az akkori 7 éves ciklusra járó péntek 98,14%-a megérkezett Magyarországra. Amint rámutattunk, mi 952 millió eurós, 307 milliárd forintos decemberi folyósítást kalkuláltunk a 2007-2013-as ciklusra, így tehát ez a kalkulációnk is helyes volt.

Címlapkép forrása: MTI Fotó Kovács Attila

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium