Előfizetői tartalom

BorsodChem: túl a mélyponton

Portfolio
A PVC árak tavaly év végi mélyrepülése áthúzódott 2001. első két hónapjára is, ami érzékenyen érintette a BorsodChem profitját, a társaság 31.7 mrd Ft árbevétel mellett 2.8 mrd Ft nettó eredményt realizált. A többi termék területén egészséges folyamatok játszódtak le, s nem csak a termelés mennyisége, de a jövedelmezőség is fokozatosan javult. Az EBITDA 4.4 mrd Ft-os értéke kifejezetten kedvező, s márciustól a PVC árak is emelkedtek, így a társaság minden bizonnyal már túljutott a mélyponton. Az árfolyam azonban még nem heverte ki a tulajdonos-váltás okozta sokkot, tartós emelkedésre a várhatóan kedvezőbb második negyedév ellenére sem látszik reális esély. Az elemzők várakozása 800 m Ft-os veszteség és 3.7 mrd Ft-os nyereség között szóródott. Az átlag 1.078 mrd Ft lett, de konszenzusról jelen esetben nem nagyon lehet beszélni.

Az MCHZ konszolidációjának is köszönhetően a társaság árbevétele 38.5%-kal haladta meg a bázist, de emellett minden terméknél nőtt a termelés mennyisége. Az áralakulás egyedül a PVC esetében volt kedvezőtlen, míg 2000. októbere és 2001. február között a PVC átlagár 365 DEM/t-val csökkent, addig az alapanyag etilén esetében a csökkenés alig 76 DEM volt. A februári...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés