Előfizetői tartalom

Részvénnyel fizetnének Hodorkovszkij szabadságáért (Jukosz)

Portfolio
Meglepő fordulat következett be a tavaly nyáron kirobbant Jukosz botrányban. A még mindig letartóztatásban lévő két főtulajdonos Mihail Hodorkovszkij és Platon Lebegyev szabadon bocsátásáért cserébe a részvényesek egy csoportja felajánlotta az államnak saját papírjait. Putyin csak annyit üzent: bűnözőkkel nem tárgyalunk. Putyin belső politikai támogatottsága minden korábbinál erősebb a márciusi elnökválasztás előtt, a nyugati tárgyalásokon pedig már nem kritizálják a megkérdőjelezhető beavatkozásért. Putyin háborút nyert.

Mielőtt nyáron letartóztatásra került volna Platon Lebegyev a Jukosz éppen a Sibnyeft megvásárlására készült, s nem volt kizárható, hogy tulajdonosi szövetségre lép egy nyugati olajmultival, melynek egyenes következménye lett volna az orosz olajvagyon jelentős részének külföldi kézbe kerülése. A Jukosz vezetői nemcsak ezen tervükkel nyerték el Putyin vezér haragját...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés