Előfizetői tartalom

Még mindig "gáz" az európai gázpiac

Az amerikai és európai gázpiac történelmi okokból eredően eltérő karakterisztikát mutat. Mint mindenben, az amerikaiak imádnak piaci, tőzsdei alapon kereskedni, míg Európa - konzervatívabb politikát követve - inkább a nagyobb energiabiztonságra törekszik és hosszú távú (kétoldalú) szerződéseket köt beszállítóival. Brüsszel kb. tíz évvel ezelőtt indított harcot a gázipari társaságok hegemóniájának megtöréséért, hogy szabad piaci feltételeket teremtsen Európában is. A cél egy átlátható, transzparensen működő rendszer létrehozása, amely a gázt nem az olaj helyettesítőjeként kezeli, és amely versenyre készteti a piaci szereplőket értünk, a fogyasztókért. Valami olyasmi, mint ami Amerikában működik, de mégis európai. Miért van erre szükség? Mit tud az amerikai piac? És mi a helyzet Európában?

Az amerikai modell. Történelmi okokra vezethető vissza például, hogy az amerikai piacon már a kezdetekkor társaságok egész sora szerepelt a piacon, míg az európai fejlődés inkább a kevesebb, de annál erősebb társaságok kialakulásához vezetett. Szintén komoly különbség fedezhető fel a két kontinens gázhálózatai között is. Az Atlanti-óceán túlpartján a vezetékek kiterjedt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés