Előfizetői tartalom

Egis: mi lepte meg a piacot?

Barát Szabolcs, CFA
Hatalmas pozitív meglepetést okozott az Egis a tegnapi piaczárást követően közzétett negyedik negyedéves gyorsjelentésével. A gyógyszergyártó konszolidált nettó profitja ugyanis mintegy 35%-kal haladja meg a Portfolio.hu által összeállított konszenzusban szereplő értéket, s üzemi szinten is 20%-os a felülteljesítés. A gyorsjelentés legfontosabb tényezői az alábbiak: - szép növekedés Oroszországban és kelet-Európában; - kiugró értékesítés Ukrajnában; - jelentős visszaesés a nyugat-európai késztermék és hatóanyag exportban; - komoly költségkontroll; - pozitív kilátások. A gyorsjelentés hatására megítélésünk szerint érdemi pozitív elmozdulás lesz tapasztalható a mai kereskedés során, s nem tartjuk kizártnak, hogy további árfolyam emelkedést látunk majd a következő hetekben. Ennek oka, hogy a részvények árazása alacsonynak tekinthető mind hisztorikus, mind relatív értelemben, miközben az előző negyedéves profit warning kapcsán az elemzői profit várakozások jelentős mértékben csökkentek.

Meglepetés. Az Egis pénzügyi éve október 1-től szeptember 30-ig tart, így a társaság gyorsjelentése az első pénzügyi negyedévről szól. Az alábbiakban azonban - a könnyebb érthetőség kedvéért - az egyes negyedévek alatt minden esetben a naptári negyedéveket értjük. Az alábbi táblázat a konszenzus és a tény számok összevetését tartalmazza, melyből látható...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái