Előfizetői tartalom

Jön az orosz Google és Microsoft?

A világ legnagyobb internet hálózata, a google két feltalálójának és milliárdos tulajdonosának egyike, az Oroszországból 1979-ben, alig hat évesen elszármazott Szergej Brin nemrég így jellemezte szülőhazáját:"hófödte Nigéria, amelyet cowboyok irányítanak". "A felelőtlenségből és kalandvágyból hazájukban maradt" oroszok közül is sokan így látják. Ez az oka annak, hogy a részben vallási gyökerű, részben a két évszázados birodalmi múltból fakadó felsőbbrendűség tudata mellett a hatalmas ország polgáraiban, sőt elitjében is működik a nyugati világgal szembeni kisebbrendűség érzése. A szovjet korszakot szinte kezdettől - még a hidegháború félelmetes erejű szembenállása közepette is -- végigkísérte az Amerikai Egyesült Államok iránt egyszerre irigységből és meghaladni vágyásból szövődő, ellentmondásos felfogása. Nyikita Hruscsov pártfőtitkárként 1959-ben azzal fenyegette (szerinte bizonyára inkább kecsegtette) Eisenhower amerikai elnököt, hogy az ő unokái már a kommunizmus feltétlen hívei lesznek. Mint tudjuk, nem egészen így történt. Sőt, egyáltalán nem, amit mi sem érzékeltet jobban, mint hogy "Nyikita cár" unokái már nagyjából húsz éve amerikai állampolgárok. Pedig a Hruscsov-korszakban hivatalos politika lett "az utolérni és meghaladni Amerikát" jelszó.

A napokban, az USÁ-ba látogató Dmitrij Medvegyev elnöknek a Stanfordi Egyetemen elmondott beszédét hallgatva, az ember nem szabadulhatott az érzéstől, hogy az Amerika iránti ellentmondásos "utolérni és meghaladni" érzés újra jelen van az orosz politikában. "A saját szememmel akartam látni, hogyan születik a siker, hogyan jön létre az üzlet, még hozzá az innovatív, csúcstechnológiára...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés