Előfizetői tartalom

Német atomkrízis: fokozódik a feszültség

Tovább folytatódik a harc a német kormányzat és a legnagyobb energiaszolgáltatók között. Múlt héten Németország legfontosabb lapjaiban, egész oldalas hirdetésben szólította fel a német kabinetet az E.ON, az RWE és EnBW és a Vattenfall, valamint további kb. negyven német ipari cég vezetője, hogy a kormány ne veszélyeztesse az ország biztonságos energiaellátását az atomenergetikában érdekelt szolgáltatók szorongatásával. Merkel kitart a fűtőanyag-adó kivetése mellett, valamint további kötelezettségeket vár a szolgáltatóktól a megújuló energiák támogatására, az üzemidő-hosszabbításért cserébe. A reaktorok élettartamának meghosszabbítása akár a kormányerőket is megoszthatja azt követően, hogy a hétvégén megjelent közvélemény-kutatási adatok szerint a németek többsége nem szeretne megnyújtott nukleáris történelmet.

Mint ismeretes, a német kormány még a nyár elején 80 mrd eurós megszorító csomagot jelentett be annak érdekében, hogy csökkentse az ország költségvetési deficitjét. A 2011-től 2014 végéig tartó négyéves programnak részét képezi egy új, a nukleáris fűtőanyagot célzó adó is, amelytől a kabinet évi 2.3 mrd euró bevételt vár. Németország legnagyobb energiaszolgáltatói...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés