Előfizetői tartalom

Megmentik-e a monovárosokat?

A szovjet birodalom legnagyobb utódállamában számos olyan kisváros található, amelynek házait alig néhány évtizede, egy időben építették, hogy a környéken feltárt természeti kincsek feldolgozására alapított gyár vagy valamilyen más üzem dolgozóinak otthont teremtsenek. A "monovárosoknak" nevezett településeken az egyetlen munkahely sajátos feltételrendszere alakítja az életet, az emberek közötti, néha patriarchális viszonyokat és a gyakran több napi járásra lévő legközelebbi faluval való kapcsolatot. A városi lakosság 25 százaléka ilyen településen él Oroszországban.

A pénzügyi és gazdasági világválság kirobbanása után ezek a kisvárosok az ott élő emberekkel együtt végveszélybe kerültek. Valamennyi "monováros" ott volt a közel 800 oroszországi település között, amelyekben a dolgozók 2008 végétől hónapokon át nem kaptak fizetést. A világ 2008 júniusában, a leningrádi területen lévő Pikalevo településen kirobbant sztrájk nyomán...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés