Előfizetői tartalom

Tőzsdézik az állam (Top 10 sztori - 9.)

Sándor Dávid
|
Szabics András Zsolt
2011 több szempontból is emlékezetes év volt a hazai részvénypiac szempontjából, a nemzetközi folyamatok hatásain túl azonban a magyar állam beavatkozása is izgalmassá tette az évet. A kormány tőzsdézéssel vádolta meg a magánnyugdíjpénztárakat, és mivel úgy vélte, jobb gazdája lenne a pénztári vagyonnak, meg is szerezte azt. A magánnyugdíjpénztári rendszer átalakításával komoly részvényvagyon került át az államhoz, és ha már ott volt, a stratégiailag fontos vállalatokban az állam nem megszabadult, hanem hozzávásárolt a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaphoz került magyar részvényekhez. Év közben Magyarország visszaszerezte a Surgutneftegas MOL-csomagját, az év végén pedig az állam részesedést szerzett a stratégiailag ugyancsak fontosnak tartott Rábában. A kiélezett költségvetési helyzet (nem feltétlenül az idei, inkább a jövő évi) tükrében és a részvénycsomagok megvásárlásának hivatalos indoklását ismerve több piaci szereplőnek még mindig nem tiszta, miért került sor a fent leírt tranzakciókra.

Cikksorozatunkban az év 10 legemlékezetesebb eseményét, hírét idézzük fel. Az első téma a sorban a technológiai szektor idei teljesítménye volt:Kapcsolódó cikkünk2011.12.22Forrong a technológia szektor (Top 10 sztori - 10.)Tőzsdézni nem (mindenkinek) ér! A magyar tőkepiac szempontjából meghatározó eseményekre került sor 2011-ben, az egyik legjelentősebb a magán-nyugdíjpénztári...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés