Üzlet

Meddig nincs veszélyben Magyarország energiaellátása?

Portfolio
Az elmúlt időszakban jelentősen megváltozott az energiaszektor működési környezete. A válság megtörte a fogyasztás korábbi növekedési trendjét, míg az ország költségvetési helyzetéből adódóan az energiavállalatokra nagy szerep hárul a közteherviselés tekintetében. A Portfolio.hu a Green Energy Investment Forum 2012 nevű rendezvényén a Magyarországon aktív energiavállalatok vezérigazgatóival együtt elemezi az elmúlt évek változásait, és kísérletet tesz a gazdasági-szabályozói fundamentumokhoz kapcsolódó jövőkép felvázolására.
Az elmúlt időszakban jelentősen megváltozott az energetikai cégek működési környezete, a globális válság a fogyasztás visszaesésében mutatkozott meg, míg az ország költségvetési helyzetére hivatkozva több új, korábban nem kalkulálható teher rakódott az energiavállalatokra. A válságadók kivetése, a "Robin Hood-adó" életben tartása a kiadások növekedéséhez vezetett, miközben a fogyasztás visszaeséséből eredő bevételkivetést a befagyasztott árak, a korábbi támogatási rendszerek megszüntetése, illetve az elismert tőkemegtérülési mutatók visszavágása fokozta.

A kiadások növekedése és a bevételek visszaesése egyébként is forráshiányos állapotot eredményeznek az új beruházások finanszírozhatósága szempontjából, de az új projektek megvalósulását továbbnehezíti a szabályozói bizonytalanság, a regulációs kockázatok megnövekedése. Az elmúlt időszakban több alkalommal volt megfigyelhető a kettős kormányzati kommunikáció, az egyes szektorokat érintő alapvető jogszabályok sorozatos módosítása, avagy csúszása, illetve a hosszú távú jogalkotási elveket nélkülöző, ad-hoc jellegű "tűzoltó- törvénykezés".

A hazai helyzetet súlyosbítja, hogy a pénzügyi krízis és a gazdaság válság hatásai továbbra is kísértik az Európai Uniót, amelynek országai szinte egy időben állnak egy újabb energiaellátási beruházási ciklus előtt. Az uniós vállalások teljesítése, a környezet védelme, az elöregedő infrastruktúra cseréjének igénye mindenhol hatalmas kihívásként jelentkezik, azonban a bizonytalan befektetői környezet érdemben rontja a hazai projektek versenyképességét, illetve megvalósulását, ami akár már középtávon is ellátásbiztonsági kérdéseket vethet fel.

A fent vázolt kihívásokra a Portfolio.hu együtt keresi a választ október 4-én a magyar energiapiac meghatározó társaságainak vezérigazgatóival, így Green Energy Investment Forum-on felszólal Dr. Eric Depluet (E.ON Hungária), Gérard Bourland (Dalkia Energia), Patrick Eeckelers (GDF Suez Energia Magyarország) és Thierry Le Boucher (EDF Démász) is.


European parliament building, Brussels, Belgium
Frankfurti tőzsde
forintka191126getty
OTP fiók
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
European parliament building, Brussels, Belgium