Előfizetői tartalom

Nyugati gázzal bújna ki az orosz hurokból Ukrajna

Az Északi és a Déli Áramlat földgázvezetékkel az orosz vezetés legfontosabb politikai célja kezdettől az volt, hogy a Gazprom régen 80 százalékban Ukrajnán keresztül Európába irányuló szállítmányait más útvonalakon juttathassa el a célországokba. A Balti tenger mélyén lefektetett, 1222 kilométeres vezetéken közvetlenül Németországba érkező áru 2012 őszére 15 százalékkal csökkentette is az ukrajnai tranzitot, megfosztván a kijevi államkincstárt a létfontosságú tranzitdíj tetemes részétől.

A Kreml ma már nyíltan hangoztatja, hogy a Julia Timosenko miniszterelnöksége idején Vlagyimir Putyinnal megállapított, ezer köbméterenként 426 dolláros gázár, amely sokkal magasabb, mint a legtöbb EU-tagországgal szemben alkalmazott tarifa, csak akkor csökken -- akár 160 dollárra! - ha Ukrajna, engedvén az egyre fenyegetőbben hangoztatott orosz követelésnek, csatlakozik az orosz—belorusz—kazah...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés