Üzlet

Félreütött a svéd bróker - megbénult a tőzsde

Portfolio
A svéd származtatott tőzsdén az ország éves GDP-jének 131-szeresére rúgó megbízást adtak be tegnap reggel, amely a börze teljes lebénulásához vezetett, a brókerek értetlenül álltak az óriási, 69 ezer milliárd dollár értékű megrendelés előtt - írja az svd.se svéd online gazdasági portál. A börze technikai hibára gyanakszik.
Hatalmas értékű, 69 ezer milliárd dollár értékű megbízást adtak be az OMSX30 decemberi lejáratú future termékre tegnap reggel a stockholmi derivatív tőzsdén, ezt követően a tőzsdét üzemeltető Nasdaq OMX leállította a kereskedést az ügylet felderítésének kivizsgálásáig. Az említett eszközből, amely a svéd tőzsde 30 legnagyobb vállalatának részvényárfolyamát követi, több mint 4,2 milliárd darabra tartottak igényt a megbízás szerint, ennek összértéke a svéd GDP körülbelül 131-szerese.

A megbízás "valahogyan" bekerült a könyvekbe, ez pedig káoszt okozott a brókerek körében. A helyi média értesülései szerint a tőzsde működtetője kivizsgálja az esetet, és nem indítják újra a kereskedést addig, amíg ki nem derítették, hogy mi is történt pontosan. A megbízási könyvekbe kerülő megrendelések egy szűrőn futnak keresztül, amely az extrém, normálistól eltérő megbízásokat nem engedi át, ebben az esetben sajnos azonban ez a védelmi gát nem működött. A tőzsde szerint a megbízás mögött nincs valódi vételi igény, valószínűleg a börze rendszerében keletkezett technikai hiba hozta létre a megbízást, amelyet már érvénytelenítettek. A problémát elsősorban az jelenti, hogy a kivizsgálás még tart, ezért a kereskedés továbbra is szünetel.

A tőzsdéken tapasztalható anomáliák egy része technikai, másik része emberi hibákból ered, nem minden eseten az adott termék vagy részvény árának piaci értékelése okozza az árfolyammozgást. Az úgynevezett "fat-finger", vagyis kövér-ujj hiba például egy megbízás értékének vagy tárgyának elgépeléséből fakadóan ránt a mélybe, vagy repít a magasba részvényárfolyamokat.

A Nasdaqon már korábban is történt a mostanihoz hasonló, azonban elgépelés okozta kisebb mértékű hiba október elején, amikor a Kraft Foods részvényárfolyama egy fat-finger hiba miatt 29%-al nőtt egyetlen perc leforgása alatt. A megbízást azonnal visszavonták miután bebizonyosodott, hogy egy bróker elgépelte a megbízás egyik paraméterét.

Kövér-ujj hibát vétett a Citigroup az ausztrál tőzsdeszabályozó hatóság megállapítása szerint ez év májusában, ezért 30 ezer dollár bírság fizetésére kötelezték az intézményt. Az egyik ausztrál Citigroup trader az ausztrál Fantastic Corporation részvényeiből majdnem 120 ezer darabot a 2,4 dolláros piaci ár helyett véletlenül a századáért, 2,4 centért akart eladni. Ezeket a tőzsde vételi oldalú megbízói gyorsan meg is vásároltak, 99%-os esést okozva az árfolyamban. A bank visszavonta a megbízást, és 9 másodpercen belül értesítette a tőzsdét a hibáról. Azért is történhetett meg a hiba, mert a bróker egy új számítógépet kapott, amelyiken még nem voltak beállítva az általa használt limitek és figyelmeztetések, ezért a megbízást szűrő nélkül könnyen beadhatta tévesen.

Egy másik fat-finger hiba miatt a hongkongi tőzsdén 2308-as szám alatt jegyzett EVOC Intelligent Technology Ltd. árfolyama ötszöröződött meg hirtelen. A megbízást valójában a 2038-as számmal jelölt Foxconn International Holdings Ltd. megvételére szerette volna beadni a hibázó bróker.

Egyes vélemények szerint a 2010 májusában lezajlott hirtelen áresést az amerikai piacokon, azaz a flash-crash-t is egy ehhez hasonló fat-finger hiba okozta, amelyet a Procter&Gamble piacán egy vélhetően a Citigroup-tól érkező hibás ajánlat válthatott ki, azonban ezt az elméletet eddig senki sem bizonyította teljes biztonsággal.
BÉT
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas
Orban Viktor Varhelyi Oliver unios biztos jeloles
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde