Előfizetői tartalom

Stabil Törökország nélkül Európa jövője is veszélybe kerül

A Törökországból érkező nyugtalanító hangok az "arab tavasz" árnyékában újabb elemmel gyarapítják az Európa jövőbeni energiabiztonsága körüli kérdéseket. Törökország az EU számára kulcsfontosságú szerepet tölt be az új gázforrások becsatolása szempontjából, megkerülhetetlen hídként fekszik a Kaszpi-térség ásványkincsei és Európa felvevő piaca között. A Déli Energiafolyosó irányát meghatározó döntés június végén várható, vagyis heteken belül eldőlhet, hogy a Magyarország számára kedvezőbb Nabucco, vagy a Dél-Olaszországot célzó TAP-gázvezeték épülhet meg. Akármelyik kezdeményezésre is esik az azeri gázt felkínáló Shah Deniz konzorcium választása, stabil Törökország nélkül egyik sem életképes.

Az Európai Unió már most is jelentős külső energiafüggőséggel bír, az EU27-ek együtt a teljes energiafelhasználásuk több mint felét importból biztosítják, de a 70-es években feltárt nagy szénhidrogén-mezők kimerülése mellett még az igencsak szerény növekedési kilátások mellett is a behozatali szükségelt növekedésére lehet számítani. A klímavédelmi törekvéseket...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés