Üzlet

Egy lépéssel közelebb a feldaraboláshoz a Sony

Portfolio
Tovább növelte részesedését a híresen aktív befektető, Daniel Loeb által vezetett hedge fund, a Third Point a Sony-ban, jelenleg már közel 7%-os tulajdonrészt birtokol. A gondokkal küszködő elektronikai óriásra nyomást gyakorol a befektető, hogy szórakoztató üzletágától elsődleges részvénykibocsátás keretein belül váljon meg. Elemzők szerint egy ilyen lépés kedvező lenne a Sony-nak.
Veszi a Sony részvényeit a neves befektető

Növelte részesedését a Sony-ban a Third Point hedge fund. Közvetlenül illetve közvetve swap-ügyleteken keresztül 70 millió darab részvénnyel rendelkezik jelenleg, míg május közepén még 64 millió darabot birtokolt - közölte a Sony vezérigazgatója, Kazuo Hirai. Ezzel már pontosan 6,9%-os részesedéssel rendelkezik a Daniel Loeb által vezetett hedge fund a japán elektronikai óriásban.

A szórakoztató-üzletág leválasztása jöhet

A neves befektetési guru nyomást gyakorol a cégre, hogy válassza le szórakoztatóipari üzletágát annak érdekében, hogy teljes erővel a fogyasztói elektronikára fókuszálhasson. A Sony hazai piacán sikeres az okostelefon-szektorban, hároméves csúcsra emelkedett a piaci részesedése és növelni tudta vezető pozícióját Japánban az Apple-lel szemben, amit az Xperia-sorozat sikereinek, valamint a helyi távközlési szolgáltatók által kínált akcióknak köszönhet.

A Sony igazgatósága június 20-án, a cég éves rendes közgyűlésén vitatja meg a divízió leválasztására tett javaslatot. Elemzők szerint a részvényesek jól járnának, ha leválasztaná a cég a filmekért és zenekiadásért felelős divízióját, a Loeb pedig jól ismeri a cégben lévő potenciált, így a hír pozitívan értékelhető - írja a Bloomberg.

Egy lépéssel közelebb a feldaraboláshoz a Sony
Örültek a befektetők a hírnek

A társaság részvényei emelkedéssel reagáltak a hírre, a ma reggeli kereskedésben több mint 5%-kal araszolt felfelé az árfolyam. Loeb szerint a leválasztás után egy részben független menedzsment kell a leválasztott vállalatnak, ezzel a vezetőség könnyebben elszámoltatható lenne a növekedési célok tekintetében, segítheti a döntéshozatalt és a tőkeallokációt. Loeb azt az esetet hozta fel példaként, amikor forráshiányok miatt a vállalat drága hiteleket volt kénytelen felvenni arra, hogy felvásárolja az EMI eszközeit.

Egy lépéssel közelebb a feldaraboláshoz a Sony

Mi a baj a Sony-nál?

A Sony az elmúlt években folyamatos veszteségekkel küzd, öt éve először most, a március végén záruló pénzügyi évben számolt be nyereségről a társaság. A veszteségekért elsősorban a televízió-üzletág felelős, amely 2004 óta összesen 800 milliárd jenes (8,4 mrd USD) veszteséget halmozott fel. A japán technológiai óriás egyrészt a televíziók iránti kereslet hanyatlása, másrészt az erős piaci verseny miatt szenved, amit a dél-koreai rivális, a Samsung és az Apple termékei jelentenek. A társaság piaci részesedése rohamosan csökken, a január-márciusi időszakban 5,1%-ra esett a piaci részesedése, a negyedik negyedévi közel 7%-ról.

Egy lépéssel közelebb a feldaraboláshoz a Sony
Az otthoni szórakoztatás divízió, amely a televíziógyártást is magába foglalja, 84 milliárd jenes veszteséggel zárta a negyedévet a működési eredmény szintjén, míg az előző év azonos negyedévében még több mint 200 milliárdos vesztesége volt az üzletágnak.

Egy lépéssel közelebb a feldaraboláshoz a Sony
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Frankfurt Stock Exchange
Olvasta már? Nagyot emelkedett a Mol