Előfizetői tartalom

Jelentett a MOL - Nem ettől fog elszállni az árfolyam

Gayer Attila, CFA
Az elemzői várakozások fényében felemás eredményeket közölt a MOL ma hajnalban közzétett gyorsjelentésében, a fajsúlyosnak számító upstream szegmens egyszeri tételektől tisztított üzemi profitjának a konszenzustól való 5%-os elmaradása kisebb csalódásként értékelhető, ugyanakkor a downstream szegmensben sikerült jelentősen felülmúlni a várakozásokat. A gyorsjelentés főbb pontjai: - az egyszeri tételektől és készletátértékelési hatástól megtisztított EBITDA jelentős visszaesést mutatott a tavalyi hasonló időszakhoz képest; - a húzóerőnek számító kutatás-termelési szegmens üzemi eredménye több mint 30%-kal csökkent, részben az alacsonyabb kitermelési volumen, részben a csökkenő realizált szénhidrogén árak következtében; - a finomításnál jelentősebb negatív tétel volt a készlet átértékelés az olajárak csökkenése miatt, azonban ettől a hatástól eltekintve is komolyabb év/év alapú romlás látszik az üzemi szintű teljesítményben... - ... amit a szűkülő termék árrések mellett részben a Brent-Ural különbözet csökkenése magyarázhat; - a negatív hatásokat tompítani tudta a szegmensben a továbbra is zajló hatékonyságnövelés, valamint a növekvő értékesítési volumen; - a petrolkémiai tevékenység a korábbi negyedévhez hasonlóan most is nyereséges volt (az egyszeri tételek és készletátértékelési hatás nélküli EBITDA szintjén), - a gáz üzletág eredménye enyhén javult az FGSZ gyenge teljesítménye mellett is, a Prirodni Plin vesztesége csökkent a bázisidőszakhoz képest; - az eladósodottság enyhén mérséklődött, továbbra is bőven a komfortzónában van. Bár némely profitsorokon sikerült pozitív meglepetést hoznia a várakozásokhoz képest a MOL-nak, összességében úgy véljük, hogy nem a ma közzétett gyorsjelentés lesz az, ami az elmúlt hetekben jellemzően gyengélkedő MOL részvények piacán tartósabb fordulatot hoz. A papírok árazása ugyan továbbra sem számít elrugaszkodottnak, a rövid távú katalizátorok egyelőre hiányoznak. Az elmúlt hetek fejleményei nyomán pedig a befektetők egyre fontosabb kockázati tényezőként tekinthetnek a MOL-INA ügyre, a hazai olajtársaság és a horvát kormány közti patthelyzet esetleges elhúzódása egyértelműen kedvezőtlen lenne, és érdemben visszafoghatná a részvények teljesítményét.

Milyenek lettek a számok?. A MOL második negyedéves főbb profitszámai az elemzői várakozások fényében összességében vegyes képet mutattak: az iparágban kiemelten figyelt egyszeri tételek nélküli és készletátértékelési hatástól tisztított EBITDA minimálisan jobb lett a konszenzusban szereplő értéknél, míg a hasonló alapon számolt üzemi eredmény enyhén elmaradt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés