Előfizetői tartalom

Egyre közelebb vagyunk a gázhűtésű gyorsreaktorokhoz

Portfolio
Lezárult egy hároméves nemzetközi projekt, amelyben Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének szakemberei a gázhűtésű gyorsreaktor üzemanyag-ciklusának vizsgálatával foglalkoztak. A kutatómunka ezzel nem ért véget, az intézet részt vesz egy kísérleti reaktor közép-európai létesítésének előkészítésében - közölte Aszódi Attila igazgató az MTI-vel.

A gázhűtésű gyorsreaktor (Gas-cooled Fast Reactor, GFR) egyike azoknak az úgynevezett negyedik generációs atomreaktor típusoknak, amelyektől azt várják, hogy 2030 utáni üzembe állításukkal jelentősen javítsák a nukleáris üzemanyag hasznosításának hatásfokát, és csökkentsék a keletkező radioaktív hulladék mennyiségét, környezeti veszélyességét, vázolta Aszódi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés