Előfizetői tartalom

A magyar piac nagy sztorija a Richter

Gayer Attila, CFA
Kevés vonzó sztori van jelenleg a magyar tőkepiacon, az egyik kétséget kizáróan a Richter, melynek szerepe az Egis esetleges tőzsdei távozását követően még inkább felértékelődhet. A Richternél a közeljövőben komoly katalizátorként szolgálhat az MSCI-indexekbe való visszakerülés, tegnapi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy számításaink szerint a gyógyszerpapíroknak sikerült visszaszerezni az MSCI-tagságot. Most azt igyekeztünk számszerűsíteni, hogy az MSCI döntését követően a visszakerüléskor milyen mértékű vételi kereslettel lehet majd számolni. Kalkulációink szerint akár 22 millió darab részvény is várhat vételre (a napi átlagforgalom alig fél millió darab), ez azonban inkább egy felső becslés, mivel az aktívan kezelt alapok és az indexkövető alapok egy része már korábban is végrehajthatta vásárlásait. A hatás azonban érezhetően így is igen jelentős, ami könnyen a Richter árfolyamának további emelkedését eredményezheti. Ez utóbbit egyébként több más tényező is segítheti (árazás, fundamentumok, az Egis esetleges kivezetése).

Komoly vételi hullám jelentkezhet Szeptember végével lezárult az az időszak, mely alapján az MSCI a közelgő féléves index-felülvizsgálat során számolja majd az egyes részvényekre a likviditást mérő mutatókat. Számításaink szerint a tavaly novemberben kieső Richter ezúttal vissza tud kerülni az MSCI indexeibe, likviditása ugyanis olyan mértékben javult - részben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés