Előfizetői tartalom

Összeomlott az olaj - Kivégezték a szektort!

Portfolio
Hatalmas esést produkált az elmúlt évben az olaj árfolyama, néhány hónap alatt az árak lefeleződtek, ami igen nehéz helyzetbe hozta az energiaszektort. Mindez meg is látszódik az ágazathoz tartozó vállalatok részvényeinek árfolyamában, az S&P iparági indexei közül az energia látványosan alulteljesített 2014-ben. A csökkenő olajár azonban nem egyformán hat az egyes cégekre, a legnagyobb vesztesek az olajipari szolgáltatók, ahol a bevételek kevésbé diverzifikáltak, és nagy részben olyan kutatási tevékenységekhez kapcsolódnak, melyek nagyon drágák. Az integrált olajipari cégeknél a kutatás-termelésben jelentkező kedvezőtlen hatásokat a finomítás tompíthatja, így itt az összhatás mérsékeltebb. A pusztán finomítással foglalkozó cégeknél az olajár esése ellentétes közvetlen hatásokat generál, így ezek eredője, illetve a finomítói termékárrések alakulása a meghatározó.

Zuhan az olajár A tavalyi év egyik, ha nem a legfontosabb tőkepiaci eseménye az olaj árfolyamának meredek esése. A kőolaj idén nyáron még 100 dollár felett tartózkodott, ahonnan hirtelen látványos esés vette kezdetét, és néhány hónap leforgása alatt az árak lényegében lefeleződtek. A lejtmenet elsősorban annak köszönhető, hogy túl sok lett az olajból, a piacon jelentősebb...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés