Üzlet

Megvan az Opel bejelentése

Portfolio
Megvan a General Motors bejelentése. A vállalat 1,7 millió eurós beruházás keretében - újabb munkahelyeket teremtve - regionális pénzügyi és oktató központot hoz létre. Ezen kívül a legyártott motorszám növelése érdekében 500 fős bővítést tervez idén.

Növelnék a gyártott motorok számát

A GM tavalyhoz képest az idén 50 százalékkal, 580 ezer darabra szeretné növelni a legyártott motorok számát, ezért 2015-ben 500 új alkalmazottat vennének fel

- ismertették. Jelenleg 1400 ember dolgozik a szentgotthárdi gyárban. (MTI)


Joachim Koschnicke, a General Motors kormányzati kapcsolatokért felelős európai alelnöke beszél az Opel új szentgotthárdi beruházásainak a bejelentése alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2015. február 27-én.

Értékel az amerikai nagykövet

Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete kijelentette: számos amerikai vállalatnál tett látogatást, azóta, hogy egy hónapja elfoglalta állomáshelyét, ami azt jelzi, hogy pozitív a befektetési környezet Magyarországon, és kiváló a magyar munkaerő. A nagykövet nagyon szilárdnak nevezte a magyar-amerikai gazdasági viszonyt.

Két központ

A korábbi sajtóértesüléseknek megfelelően két központ létrehozásával a General Motors 1,7 millió eurós beruházást tervez. Az őszre oktatóközpontot hoznak létre az autógyártó szentgotthárdi motorgyárának a területén 1,7 millió eurós (bő 500 millió forintos) beruházással. A beruházási összegből 700 ezer eurót a központ épületének kialakítására, 1 millió eurót eszközbeszerzésre fordítanak. A központ biztosítani fogja az Opel munkaerő-utánpótlását, egyszersmind a duális képzés fontos központja lesz a nyugat-magyarországi régióban - közölte az Opel csoport alelnöke. Az Opel által kiadott sajtóközlemény szerint az új oktatóközpont mintegy 100 diák egyidejű szakmai képzését fogja biztosítani, emellett további száz, a duális képzésben részt vevő diák számára nyújt részképzéseket. A tanműhelyeket automatikai technikus, gépi forgácsoló és villanyszerelő szakmák oktatásához alakítják ki. Ugyanitt létrehozzák a következő tanévben induló szombathelyi duális gépészmérnök-képzés gyakorlati oktatóbázisát is. Bejelentették azt is, hogy a General Motors üzleti szolgáltató cége, a GBS májusban Budapesten nyitja meg globális pénzügyi és számviteli szolgáltatóközpontját, amely kezdetben 40 embernek fog munkát adni, később a létszám 80-ra emelkedhet. (MTI)


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete (b) az Opel új szentgotthárdi beruházásainak a bejelentése alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2015. február 27-én.

Kiszivárogtak az információk

A szentgotthárdi Opel gyárban a General Motors 1,7 millió eurós beruházás keretében, 100 fős oktatóközpontot hoz létre - írja a vg.hu Továbbá Budapesten egy regionális pénzügyi központot is alapít az amerikai nagyvállalat. A GM szolgáltató cége, a Global Business Services idén májusban nyitja meg irodáját, ahol kezdetben 40 főt fog foglalkoztatni, azonban ez a szám később meg fog duplázódni.


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j), Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete (k) és Joachim Koschnicke, a General Motors kormányzati kapcsolatokért felelős európai alelnöke (b) érkezik az Opel új szentgotthárdi beruházásainak a bejelentése alkalmából tartott sajtótájékoztatóra, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2015. február 27-én.

Jön az Opel nagy bejelentése

1990-ben írta alá a szerződést vegyesvállalat létesítéséről a General Motors és a Rába, majd az üzem felépülése után az Opel megkezdte magyarországi működését. Egy beruházás keretében 2013-ban elkészült az új Flex gyár, ahol elkezdődött a motorok sorozatgyártása. A vállalat jelenleg három motortípust gyárt sorozatgyártásban és 2018-ig akár újabb, nagyobb teljesítményű motor típusok bevezetése is elképzelhető.

Az Opel a jelenleg legnagyobb autógyárak közül a rendszerváltás után elsőként jelent meg Magyarországon, több mint 20 éve. Kezdetben autó-, és motorgyártás is folyt a szentgotthárdi üzemben, autógyártás tekintetében az Astra és Vectra modellek összeszerelése volt itt, azonban később az Opel úgy döntött, hogy az alacsony volumen miatt megszünteti az autógyártás szekciót és kizárólag motor, hengerfejek és sebességváltók gyártására áll át.

Legfontosabb beruházások

  • A General Motors 1991 és 2010 között 735 millió eurót fektetett be a szentgotthárdi Opel üzembe.
  • A 2010-ben bejelentett 500 millió eurós beruházásból létrejövő új Flex üzem, mely 800 új munkahelyet teremt, 2013 februárjában kezdte meg a sorozatgyártást a közepes 1.6 literes benzinmotorokkal.
  • 2013 februárjában a kormány bejelenti, hogy 130 millió euró értékben újabb beruházás jön létre, mellyel az új csarnok mérete 1600 m2-el nő és újabb 100 fővel bővül a foglalkoztatottak száma.
  • 2013 júniusában elindult a közepes méretű 16 literes dízelmotorok gyártása.
  • Még ugyanebben a hónapban a Parlament bejelentette, hogy tovább bővül a Flex gyár, újabb 60 millió euró összegben beruházás valósul meg annak érdekében, hogy a gyár alkalmassá váljon 1.8 literes motorok előállítására is. A bővítéssel az éves motor kapacitás 70 000 darabbal növekszik és a foglalkoztatottak száma újabb 100 fővel nő.
  • 2014 júliusában hivatalosan is elkezdősött a kisméretű 1 literes benzines motorok sorozatgyártása.

2014-ben a szentgotthárdi gyárban 375 000 motor és 200 000 motor komponens készült. 1992-től számítva egészen 2014 végéig összesen 7 726 000 motort gyártottak, 2015 tavasszal fog elkészülni a 8 milliomodik erőforrás, hengerfejeket illetően a kezdetektől számítva eddig több mint 6 millió darab készült.

BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
BÉT