Üzlet

Miért pont a MET-tel haverkodik a Telekom?

A Magyar Telekom 2010 óta nyújt energia kiskereskedelem szolgáltatást, a kezdetben sikeres, a Telekom-csoport számára akár több országban is kitörési pontot kínáló üzleti modellt azonban alaposan tönkretette a több körben végrehajtott rezsicsökkentés, így legalább a lakossági szolgáltatás beszüntetése egyre reálisabb opciónak tűnt. Most úgy tűnik, van megoldás a szolgáltatás megtartására, csak ehhez egy mostanában erősen támadott vállalattal kellett összeállnia a Magyar Telekomnak.

Összebútorozik a MET-tel a Telekom

A Magyar Telekom és a MET Holding AG az üzleti energia ügyfeleket kiszolgáló 50-50 százalékos tulajdoni arányú vegyesvállalatot alapít. A joint venture létrehozásával az üzleti földgáz és villamos energia felhasználók kiszolgálása középtávon megszűnik a Magyar Telekomnál, mivel az ellátást a közös vállalat fogja biztosítani. Az üzleti ügyfélszegmensnek kínált energiaszolgáltatásban történő változás nem lesz hatással a Magyar Telekom által a lakossági felhasználók részére nyújtott energiaszolgáltatásra.

2010 óta értékesít energiát a Telekom

A Magyar Telekom 2010 második negyedéve óta nyújt lakossági és vállalati ügyfeleinek áram- és gázszolgáltatást, a földgáz és a villamos energia árából a lakossági ügyfeleknek 3-8 százalék közötti kedvezményt ad, a vállalati ügyfelek közül a kisfogyasztóknak 5 százalék kedvezményt nyújt, a közepes és nagyfogyasztóknak egyedi ajánlatokat nyújt. A szegmens 2013 elejéig szépen hízott azóta azonban a Telekom (főként a lakossági szegmensben) elsősorban a rezsicsökkentések miatt nem reklámozza aktívan a szolgáltatást.

Miért pont a MET-tel haverkodik a Telekom?
A korábban ígéretes, EBITDA szinten akár magas egy számjegyű nyereség elérésére is képes szegmens üzleti modelljét a több körben végrehajtott gáz- és áramár-csökkentés alaposan tönkretette. Ez nem csak azért probléma, mert az árbevétel növekedésének egyik motorja kifulladt, de azért is, mert az üzletág már operatív szinten is veszteséges lett, és megkérdőjeleződött a szolgáltatás fenntartásának ésszerűsége is. Ez már csak azért is baj, mert a szegmens fontos szerepet tölt be az ügyfelek megtartásában is. Tavaly a szegmens az összes bevétel közel 7 százalékát adta, az összesen 42 milliárd forintos árbevétel közel kétharmada az üzleti, egyharmada a lakossági ügyfelektől származott.

Miért pont a MET-tel haverkodik a Telekom?

Pikáns a sztori

A Magyar Telekom most azzal a MET Holding AG-vel hoz létre közös vállalatot, amely az elmúlt hónapokban sorozatos támadást kapott "üzleti modellje" miatt. A Svájcban bejegyzett, 50 százalékban a magyar magánszemélyekhez (Garancsi István, Nagy György) köthető WISD Holding, 40 százalékban a MOL, 10 százalékban a Lakatos Benjáminhoz köthető svájci MET ManCo AG tulajdonában lévő vállalat magyarországi leányvállalata az MVMP segítségével az Oroszországgal kötött hosszú távú szerződésben rögzítetthez képest jóval olcsóbb földgázt hoz be Ausztrián keresztül, ezt értékesíti Magyarországon. Ezt a tevékenységet pedig az MVM-MET páros gyakorlatilag versenytárs nélkül folytatja.

Miért pont a MET-tel haverkodik a Telekom?
Forrás: MET Group
További pikantéria, hogy a Telekom azzal a vállalattal bútorozott össze, amelynek a tevékenységével kapcsolatban nem sokára érdekes részletek derülhetnek ki: a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete alapján ugyanis az MVMP és a MET közötti szerződés részletei közérdekű adatok, úgy tűnik, a MET-nek és tulajdonosainak jelentős hasznot hozó gázüzlet részletei most kiderülhetnek.

Mindkét cég jól járhat az együttműködéssel

  • Azt nem tudjuk, hogy jelenleg kitől vásárol gázt és áramot a Magyar Telekom (azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a Telekom több partnerrel is együttműködött az elmúlt években, és mindig a legjobb forrásból igyekszik beszerezni), de nem ördögtől való gondolat az, hogy ezentúl a MET lehet a Telekom "beszállítója". Ha most még nem a MET a partner, akkor a közös vállalat létrehozásával a MET azon túl, hogy új ügyfelet szerez, és növeli a bevételeit, a Magyar Telekomon keresztül az elmúlt hónapokban alaposan megtépázott reputációját is javíthatja, hivatkozhat arra, hogy partnerei között van az egyik legnagyobb európai távközlési vállalat, a Deutsche Telekom többségi tulajdonában lévő Magyar Telekom, amely egyébként partnerségi megállapodást kötött a magyar állammal is.
  • A Telekomnak azért lehet előnyös a közös vállalat létrehozása, mert a MET-től olcsó földgázt (és áramot? a MET átvette a Dunai Erőművet és a GDF Suez magyarországi szabadpiaci tevékenységét is) kaphat, ezáltal legalább az üzleti szegmensben továbbra is nyújthat energia kiskereskedelmi szolgáltatást. Ez azért is fontos, mert a Telekom-csoporton belül a magyarországi az egyik energia kisker pilot projekt, ami ha sikeres (vagy tartósan lehet nagyobb veszteségek nélkül működtetni), akkor az más Telekom országokban is bevezethető.
  • Itt egy érdekes szempont lehet az, hogy az elmúlt hónapokban a Magyar Telekomnál alaposan átszervezték az üzletfejlesztési területet, tavaly november elején távozott a vállalattól Pataki Róbert üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettes és Pukler Gábor, a Magyar Telekom innovációs és üzletfejlesztési igazgatója is, elképzelhető, hogy az új struktúrában kevesebb menedzsment-erőforrást kívántak erre a területre allokálni, de teljesen nem akarták feladni az energia kiskereskedelem szolgáltatást.
  • Ha egyet tekerünk a történeten, akkor az is elképzelhető, hogy az olcsóbb földgáz a rezsicsökkentések miatt egyre nehezebben megtartható lakossági energiaszolgáltatás további működtetésében is segíthet (egyfajta "keresztfinanszírozás" alapján), ami nem is annyira az ebből a tevékenységből szerzett bevételek, hanem a szolgáltatás ügyfélmegtartásban betöltött szerepe miatt fontos (a Magyar Telekomnál is jelentősen lassította az ügyfelek lemorzsolódását az energiaszolgáltatás bevezetése).
  • Ha még egyet tekerünk a sztorin, akkor akár Brüsszelig vezethetnek a szálak: amennyiben a Magyar Telekom továbbra is fenntartja a lakossági energia kiskereskedelem üzletágát, akkor a magyar kormány Brüsszel előtt is nyugodtan mutogathat a vállalatra, hogy Magyarországon igenis vannak olyan szolgáltatók, amelyek a versenypiacon nyújtanak energiaszolgáltatást a lakossági ügyfeleknek.

Örülhetnek a befektetők?

A Magyar Telekom befektetői szempontjából alapvetően jó hír a közös vállalat létrehozása a MET-tel, a Telekom által emlegetett szinergiák és a fentebb már említett egyéb előnyök miatt az energia kiskereskedelem szolgáltatás legalább az üzleti szegmensben életben maradhat, de az sincs kizárva, hogy pont ezen az együttműködésen keresztül a lakossági szegmensben is továbbra is szolgáltató marad a Magyar Telekom.

Amennyiben a vállalat nyereséges lesz, úgy az eredmény Telekomra eső része a Magyar Telekom eredménykimutatásában is megjelenik, és ha a közös vállalat osztalékot is fizet, az a Magyar Telekom cash-flowjában is kimutatásra kerül. A Magyar Telekom árbevétele azonban a korábban vártnál alacsonyabban alakul majd, hiszen az üzleti energia kiskereskedelem bevétele kiesik. 2017-re a korábban vártnál arányosan, kb. 35-40 milliárd forinttal alacsonyabb árbevételre számít a vállalat, azaz a 2014. évi 626,4 milliárd forint bevételhez képest hozzávetőlegesen változatlan lesz.
IMG_20191017_163000
Frankfurti tőzsde
Katona Bence Hiventures
Lovretity Andras kulfoldi felvasarlas ugyvedi tanacsadas
hongkong191017
Németország már nem Európa motorja
Kiállnak Trump kereskedelmi háborúja mellett az amerikai szenátorok
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Frankfurti tőzsde