Üzlet

Adták a magyar papírokat

Portfolio
Ma többnyire pesszimista hangulatban telt a kereskedés Európában, nap végére azonban a német tőzsde erősödni tud. A nemzetközi hangulatra a brit parlamenti választások és a továbbra is bizonytalan görög adósságrendezés kérdése volt hatással. A magyar tőzsde is gyengén szerepelt, ami az OTP és a Richter árfolyam-esésének volt betudható.

Nap végére mérséklődött a pesszimista hangulat

Európában egész nap pesszimista hangulatban telt a kereskedés, nap végére azonban a német DAX-index erősödni tud. A nemzetközi hangulatra több tényező is hatással van, részben a brit választások kimenetele és a továbbra sem rendeződött görög adósságrendezés kérdése miatt aggódhatnak a befektetők. Valamint az amerikai jegybank elnök tegnapi bejelentése - miszerint a részvények értékeltsége magas, ami veszélyes lehet - is csak tovább fűtötte a negatív hangulatot.


A rossz hangulat a magyar tőzsdére is átragadt, a BUX-index értéke 12 milliárdos forgalom mellett nap végére mindössze 0,5 százalékot esett (reggel 1 százalékos esést is láthattunk), ami az OTP 1,1 és a Richter 1,3 százalékos esésének volt betudható. A MOL árfolyama nap végére nem változott, a Magyar Telekom pedig 1,2 százalékot erősödött.


Visszafogott hangulatban indult a kereskedés Amerikában

Múlt héten 3000-el 265 000-re nőtt a munkanélküli segélyek száma az Egyesült Államokban, ami még így is a 15 éves mélypont közelében van, holnap azonban átfogóbb munkaerőpiaci adatokat kapunk majd. Európában többnyire pesszimista a hangulat, ami átragadhat Amerikára is. A meghatározó részvényindexek értéke egyelőre kis mértékben esnek nyitás után.
Adják az Adecco-t

A világ legnagyobb fejvadász cége, az Adecco nettó eredménye 45 százalékkal 160 millió euróra emelkedett, ami magasabb lett a 144 millió euró elemzői várakozástól is. Érdekesség, hogy a jó eredmény ellenére a cég vezérigazgatója és a pénzügyi vezetője is elhagyja a céget. Az új vezérigazgató szeptembertől az 51 éves belga Alan Dehaze lesz. A részvény árfolyama feltehetően a vezetőváltás és a nemzetközi rossz hangulat miatt esik közel 6 százalékot.


Ütik az Allianzot!

Európa legnagyobb biztosítója, az Allianz működési eredménye és nettó eredménye is jobb lett az első negyedévben, mint egy évvel ezelőtt, valamint a menedzsment továbbra is bizakodik a vállalat teljes évre vonatkozó eredményességével kapcsolatban - derült ki a cég tegnapi gyorsjelentéséből. A kedvező hírek ellenére a részvény árfolyama ma 4,2 százalékot esik, úgy tűnik tehát, hogy a nemzetközi hangulat nagyobb hatással van a papírra, mint a pozitív vállalati hírek.


Adják a német papírokat

A régóta húzódó görög adósságrendezés, és a mai brit parlamenti választások miatt aggódnak a befektetők, de az amerikai jegybank elnök tegnapi kijelentése - mi szerint magas a részvények értékeltsége - is csak ront a helyzeten. A német DAX 1,2, a francia CAC 40 1,8, az angol FTSE 100 értéke pedig 1,5 százalékot esik. Főleg a nagyvállalatok papírjait, de a ciklikus szektor részvényeit (autóipar, bankszektor) is adják a befektetők.


Adják a Siemens-t

A befektetők szinte mindent adnak Európában, a pesszimista nemzetközi hangulat mellett több olyan vállalati hír is érkezett, ami tovább rontja a helyzetet. Ilyen például a Siemens, a menedzsment ugyanis újabb 4500 fő leépítéséről döntött, és a nettó profit is kissé elmaradt az elemzői várakozásoktól. Ezek fényében a papír árfolyama 2,1 százalékot esik.


Rossz hangulatban indult a kereskedés

Fontos események alakíthatják ma és holnap is a részvénypiacokat. Nagy-Britanniában ma parlamenti választást tartanak, aminek kimenetele a szigetország és az Európai Únió közötti kapcsolat szempontjából fontos. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a görög adósságrendezés is a levegőben lóg, nincs érdemi előrelépés. Továbbá az amerikai jegybank elnök szerint a részvénypiacok magas árazása veszélyt jelenthet. Ezek fényében a fontosabb nyugat-európai részvényindexek értéke közel 1 százalékot esik.


A hazai tőzsdére is átragadt a rossz hangulat, a BUX-index nyitás után esik, a Richter kivételével minden blue chipet adnak a befektetők. A gyógyszeripari cégre nemrég érkezett céláremelés, és több eredménysoron is jobb lett az első negyedévben, főleg emiatt veszik a papírt.


Elromlott a hangulat Ázsiában

Elromlott a hangulat a világ tőzsdéin, tegnap az amerikai tőzsdék közel 0,5 százalékot estek, ma reggel az ázsiai részvényindexek 1-2 százalékos mínuszban állnak. Az esés egyrészt annak tudható be, hogy Nagy-Britanniában ma parlamenti választást tartanak, amelynek kimenetele nehezen megjósolható, a végső kimenetel a brit gazdasági növekedés, és az ország uniós tagsága szempontjából is fontos. A hangulat elromlásában az is szerepet játszik, hogy az amerikai jegybank elnöke, Janet Yellen szerint a részvények magas értékeltsége már veszélyt jelent, annak ellenére, hogy még nem láthatók buborékra utaló jelek. Ma reggel a hangulaton az sem tudott javítani, hogy a kínai gazdaságpolitikát jól ismerő bennfentesek szerint a kínai vezetés a monetáris stimulusok után fiskális stimulusokkal pörgetné fel a gazdasági növekedést.Elromlott a hangulat Ázsiában
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde