Üzlet

MET-szerződések: mit tudtunk meg?

Portfolio
Nyilvánosságra hozta a sokat emlegetett MET-szerződéseket az MSZP a honlapján. A szerződések tartalmáról, értelmezéséről kérdeztük Ságodi Attilát, a KPMG infrastruktúra és stratégiai iparágak területért felelős vezetőjét.
Portfolio: A nemrég megjelent szerződések (amelyek a Fővárosi Ítélőtábla döntése alapján kiadásra kerültek), változtatnak-e az MVMP-MET ügylet értékelésén?

Ságodi Attila:A nyilvánosságra hozott szerződésekben nem található olyan információ, ami miatt az érintett társaságok közötti ügylet megítélésén változtatni kellene. Azaz nem található bennük semmilyen bizonyíték arra nézve, hogy az állami tulajdonú MVMP vagyonvesztést követett volna el, vagy a vele szerződő MET jogosulatlan előnyhöz jutott volna. Az energiaellátás a stratégiai fontossága és a nagyságrendek miatt sokakat érdeklő téma. Talán ennek tudható be, hogy megjelentek olyan elemzések is, melyek a szerződések és egyéb piaci információk között kreált összefüggések alapján - bombasztikusan tálalt, de - téves következtetésekkel próbálták magukra vonni a figyelmet. Az ilyesmi ok nélkül ronthatja a bizalmat a szakma és képviselői iránt.

Ön szerint, ez volt-e a megfelelő szerződéses konstrukció az adott helyzetben? Kinek volt előnyös és kinek nem?

Először azt érdemes tisztázni, hogy ez az ügy a biztonsági tárolói készlet feltöltéséről szól. Ebből ugyanis a távhőszolgáltatók költségeinek csökkentése érdekében szabadítottak fel földgázt 2011-ben. Az MVMP-t rendeletileg jelölték ki, hogy a HAG vezetéken kapacitást vásároljon, és azon keresztül töltse vissza a hiányzó készletet kedvező árú nyugati forrásokból. Az MVMP a feladatát elvégezte, mivel azonban a kapacitásra nem volt állandóan szüksége (hasonlóan ahhoz, ahogy egy szállodában a szobák vagy egy étterem asztalai sem mindig foglaltak), az üres helyeket pályáztatás útján tovább értékesítette. Szinte minden magyarországi szabadpiaci kereskedő érdeklődött, melyek közül a meghirdetett termékre a legmagasabb árú ajánlatot a MET adta. Így az állami tulajdonú MVMP a feladata ellátása mellett többletbevételre is szert tett, míg a MET versenyben elnyert kapacitáson bővíthette nyugati forrású gázellátását a hazai szabadpiaci fogyasztók felé. Úgy látom, az adott körülmények között az MVMP a legtöbbet hozta ki az ügyletből; a MET pedig - bár magasabb áron mint szerette volna, de - hozzájutott a fontos nyugati irányú kapacitáshoz.

MET-szerződések: mit tudtunk meg?
A MET részesült kizárólag a HAG határkapacitáson keresztül importált földgáz előnyeiből?

A MET Magyarországon egyáltalán nem részesült kedvezményes áru földgázból, hanem saját, külföldön megvásárolt földgázát kereskedőként hozta be az országba és adta el saját végfogyasztói portfoliójának. A kedvezményes földgáz független téma, és annak kedvező hatásából a kereskedők között verseny miatt minden hazai szabadpiaci fogyasztó és számos kereskedő részesült versenyeztetés és nyílt felajánlás útján. Emellett érdemes kiemelni, hogy a több nyugat-európai árazású földgáz megjelenése áttételesen javította Magyarország ártárgyalási pozícióját az orosz hosszú távú gázszerződések esetében is.

Az teljesen megszokott ügyletnek számít, hogy a MET úgy hozta be a földgázt az országba, hogy a határ túloldalán eladta a gázt az MVMP-nek, az behozta az országba, majd a MET visszavette a földgázt a saját céljára?

Igen, ez mindennapos ügylet a gáziparban és akkor alkalmazzák, amikor valakinek van gáz forrása, de nincs kapacitása. Ez esetben a MET eladó és vevő is volt, a vételár csak elszámoló ár, teljesen lényegtelen az ügylet szempontjából. Ami lényeges, az a milliárdos logisztikai felár, amit ezért kifizetett.

A MET által alkalmazott árréssel kapcsolatban több spekuláció is napvilágot látott. A MET azzal érvel, hogy felmerülnek egyéb költségek a kereskedés során. Mik lehetnek ezek?

A válasz egyik fele, hogy igen, jelentős logisztikai, értékesítési, működési és kockázatkezelési költségek merülnek fel minden földgázkereskedőnél. Tehát téves következtetésre jut az, aki a beszerzési és értékesítési költségek különbségéből próbál árrést, illetve profitot becsülni. Ennél is fontosabb azonban, hogy az említett kapacitásügylet mindössze a kifizetett költségen keresztül befolyásolta a saját beszerzési és értékesítési portfolióval rendelkező MET kereskedelmi tevékenységének eredményét. Ezzel biztosította a szükséges logisztika egy részét, ráadásul a szóba jöhető lehetőségek közül nem feltétlenül a legolcsóbb módon. Itt tehát a logisztikai lehetőség értékesítése történt, így nem is jöhetett szóba a kereskedelmi haszon megosztása. Ez hasonlóan működik, mint amikor valaki taxit hív, hogy az által készített terméket elvigye egy vevőhöz. Miután az utas kifizette a szállítás díjat, mindannyiunk igazságérzete tiltakozna az ellen, ha a taxis az értékesítési haszon egy részére is jogot formálna, mondván, hogy nélküle a tranzakció sem jöhetett volna létre.

Mennyit kereshetett ezen valójában a MET? Hogyan számszerűsíthető az ügyleten elért eredmény?

Ehhez, mint az előző válaszból is kiderül, az érintett tranzakciónak gyakorlatilag semmi köze. Mivel a pontos beszerzési és értékesítési árak illetve a felmerült költségek bizalmas információk, így az ügyleteken realizált haszonra csak az érintett társaság tud pontos számítást végezni. Természetesen szakértői becslés elvégezhető. A két társaság közötti ügylet három évet ölelt át. Ennek keretében évente 500-800 millió köbméter behozott földgázról beszélünk. Figyelembe véve a gáziparban elvárt 2-3 forint árrést akkor ez évente 1-2 milliárd forint eredményt jelenthet. Ez nagy összegnek tűnhet, de figyelembe véve a lekötött tőkét, a kezelt komplexitást és a felmerülő kockázatokat, ez egyáltalán nem tekinthető túlzottnak. A tíz illetve százmilliárdokkal pedig köszönőviszonyban sincs.
ensz0923.jpg
szerbia0923
villam0609
Frankfurt Stock Exchange
robots welding in a car factory
Private Health Forum
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Telekom