Üzlet

Hatalmas földgáztalálat Egyiptom partjainál

Portfolio
Hatalmas földgáztalálatot jelentett be a hétvégén az olasz Eni, mely Egyiptom partjainál bukkant igen értékes lelőhelyre. A mintegy 100 négyzetkilométer kiterjedésű terület 30 ezer milliárd köbláb földgáz potenciállal rendelkezhet. Az Eni árfolyama a nyitást követően 4 százalékos pluszba ugrott.

Óriási földgáztalálat Egyiptom partjainál

Egyiptom partjainál a mélytengeri területeken bukkant igen értékes találatra az Eni, a mintegy 100 négyzetkilométernyi területen elhelyezkedő Zohr mező a valaha volt legnagyobb földgáztalálat Egyiptomban és az egész Földközi-tengeren.

A jelenlegi becslések szerint a terület 30 ezer milliárd köbláb (5,5 milliárd kőolajhordó egyenérték) potenciálisan kitermelhető földgázzal rendelkezhet, így globálisan is az egyik legnagyobb földgáztalálat.

A mostani találat igen nagymértékben hozzájárulhat az egyiptomi földgázkereslet kielégítéséhez, méghozzá évtizedekig. A jelenleg feltárt földgázmező egyes becslések szerint a jelenlegi egyiptomi gázkészletek közel 50 százalékával egyenértékű.

Az Eni vezére, Claudio Descalzi kiemelte, a bejelentett találat azt jelenti, hogy Egyiptom legalább 10 évig nem szorul földgázimportra. A cégvezető jelezte, rögtön megkezdik az értékelést, a további beruházásokról pedig még az idei évben döntés születhet.

A fúrások 2016-ban indulhatnak meg, a kitermelés pedig röviddel ezt követően. A csúcs kitermelés elérheti majd a napi 2,5-3 milliárd köbláb szintet - tette hozzá Descalzi.

Az Eni 1954 óta van jelen Egyiptomban leánycégén, az IEOC-on keresztül, mely lényegében mindig is élen járt a földgázlelőhelyek felkutatásában és kitermelésében, az Abu Maadi mező 1967-es felfedezése óta.

Megugrott az Eni árfolyama

A hírre kedvezően reagáltak az Eni részvényei, a hétvégi bejelentést követően ma reggel 4 százalékkal ugrott meg az árfolyam a milánói kereskedésben.

Hatalmas földgáztalálat Egyiptom partjainál

Egyre ritkábbak az ilyen találatok

Az ilyen nagyságrendű olaj és földgáz találatok az utóbbi években igencsak ritkán jelentettek be, mivel a vállalatoknak egyre többet kellett költeni újabb technológiákra, hogy nehezen hozzáférhető szénhidrogén forrásokat fedezzenek fel.

Az amerikai és európai nagy olajcégek általánosságban véve kevés eredménnyel büszkélkedhetnek a jelentős kutatási ráfordítások ellenére, a Financial Times cikke szerint a BP, a Chevron, az Exxon Mobil, a Shell és a Total készletei 2014-ben több mint 1 milliárd hordóval csökkentek. Ez legalább 6 éve a legnagyobb méretű visszaesés.

Az IHS nevű energiapiaci kutatócég elemzése rámutatott, hogy tavaly legalább 2 évtizedes mélypontra esett az új olaj és földgáz készletek mennyisége. A csökkenés különösen látványos volt az olajkészleteknél. Az IHS szerint 2014-ben 16 milliárd kőolajhordó egyenérték olaj és földgáz készlet került felfedezésre, így a tavalyi sorozatban a negyedik olyan év volt, amikor az új készletek állománya csökkenést mutatott. Az elemzőcég adatai alapján ez 1950 óta a leghosszabb csökkenést mutató időszak.
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Frankfurti tőzsde
Olvasta már? Eséssel zárt a BUX