Varga elgáncsolta a Duna House-t
Üzlet

Varga elgáncsolta a Duna House-t

Nagy csapást mér egy kedden benyújtott törvényjavaslat a közvetítőcégekre, és mivel a most tőzsdére készülő Duna House üzleti modelljének egyik legfontosabb lába a pénzügyi szolgáltatások közvetítése, a céget is érzékenyen érinti a változás. Számításaink szerint a jogszabálytervezet miatti változás a DH összes bevételének közel ötödét, adózott eredményének pedig közel 27 százalékát viheti el.

Felfüggesztették a jegyzést

A kedden benyújtott törvényjavaslat a hitelközvetítőket is alaposan érinti, többek között egy EU-s irányelvet ültet át a magyar jogba. Fontos kitételnek tűnik, hogy a jelzáloghitelek közvetítői díja nem haladhatja meg a folyósított tőketartozás 2 százalékát a piacon szokásos 2,5-3,5 százalékkal szemben. Ez a változás a Duna House-t is érzékenyen érinti, hiszen a vállalat egyik legfontosabb, a következő évek növekedése szempontjából is meghatározó szegmensének bevételeit és profitját veti vissza, ezért a vállalat kérte a hétfő óta tartó részvényjegyzésének a felfüggesztését.

Miért érinti a törvénytervezet a DH-t?

A DH hitelintézetekkel és biztosítókkal kötött többes ügynöki szerződései értelmében pénzügyi termékeket kínál ügyfeleinek, elsősorban lakóingatlanok vásárlásához kapcsolódóan. A DH fő fókusza jelenleg a lakás célú hitelezési, a lakástakarék pénztári és biztosítási termékek közvetítése, ezeken felül további pénzügyi termékek közvetítésével is foglalkozik, mint például bankszámlák nyitása, hitelkártya igénylés, stb., ám ezek száma és az utánuk kapott közvetítői jutalék összege messze elmarad a fő termékektől.

Fontos üzleti lábat rúgna ki az új jogszabály

Fontos szegmensről van szó, hiszen tavaly a pénzügyi termékek közvetítése a DH teljes árbevételének 38 százalékát, az operatív eredmény 43 százalékát adta, ez a vállalat legnagyobb szegmense. Ráadásul az elemzők arra számítottak, hogy ennek a szegmensnek a részaránya a következő években tovább emelkedik.

Varga elgáncsolta a Duna House-t
Tavaly 961 millió forint bevétel és 339 millió forint működési eredmény származott ebből a szegmensből, az idei első félévben 47 százalékkal 553 millió forintra nőtt a szegmens bevétele, a működési eredmény 75 százalékkal 222 millió forintra emelkedett.

Úgy tudjuk, a DH közvetítői díja a 2,5-3,5 százalék közötti piaci átlag felett alakult, ha 4 százalékkal számolunk, akkor a bevételek durván lefeleződhetnek. Az elemzők által várt 3,27 milliárd forintos jövő évi csoportszintű bevétellel és konzervatív módon 38 százalékos szegmenssúllyal számolva 1,24 milliárd forint árbevétel adódik a pénzügyi szolgáltatások közvetítése szegmensre, ha ez lefeleződne, akkor 622 millió forinttal lenne alacsonyabb a cég összes bevétele, ez az összeg a csoportszintű bevételek közel ötöde.

Varga elgáncsolta a Duna House-t
Ezzel párhuzamosan nyilván a cég költségei is csökkennek, de 45 százalékos eredményhányaddal kalkulálva és a profitra vonatkozó elemzői becslések 1 milliárd forintos átlagával kalkulálunk, akkor a negatív hatás adózott eredmény soron 280 millió forint, vagyis a jövő évi adózott eredmény 27 százalékkal lehet alacsonyabb, mint a mostani várakozás.

Varga elgáncsolta a Duna House-t

Összefoglalva tehát számításaink szerint a jogszabályváltozás miatt a Duna House összes bevétele 19, adózott eredménye pedig 27 százalékkal lehet alacsonyabb jövőre.

(Bár a DH fő fókusza a jogszabály által érintett lakás célú hitelezés, a DH más, a jogszabály által nem érintett tevékenységekkel (LTP és biztosítási termékek közvetítése stb.) is foglalkozik, ezek bevételeken belüli részarányát azonban nem ismerjük, így a teljes szegmens bevételével kalkuláltunk, vagyis kalkulációnk egyfajta felső becslést jelent.)

Mi lehet a következő lépés?

A részvényjegyzést felfüggesztették, a DH menedzsmentje egyelőre mérlegeli a további lépéseket. Egyelőre nehéz megjósolni, hogy a tervezett jogszabályváltozás miatt lesz-e egyáltalán tőzsdei kibocsátás vagy sem. A törvénytervezet érzékenyen érinti a cég egyik fontos motorját, a pénzügyi szolgáltatások közvetítése szegmens eredményét és ezáltal a DH csoport üzleti modelljét.

Amennyiben továbbra is kitart a DH a tőzsdére lépés mellett, akkor módosítania kell a kibocsátási prospektust, értesíteni a potenciális befektetőket a változásokról, és mivel az üzleti terv is módosul, elképzelhető, hogy a részvényjegyzésnél megállapított maximális árat is módosítják. Ráadásul az is problémát okoz, hogy a részvényjegyzés már hétfő óta tart, az új információk ismeretében sok befektető visszaléphet a jegyzéstől.
Ezzel kapcsolatban egyébként tapasztalatokkal szolgál a Norbi Update részvénykibocsátás: a részvényjegyzés 2014. szeptember 8-án kezdődött, szeptember 19-én azonban (egészen más okok miatt) felfüggesztették, a kibocsátási prospektus módosítását követően szeptember 25-én folytatódott a jegyzés.
A másik forgatókönyv az, hogy a DH úgy ítéli meg, hogy a jogszabálymódosítás olyan mértékben befolyásolja a cég üzleti modelljét és kilátásait, hogy eláll a tőzsdei bevezetéstől, egyelőre ezt sem tudjuk kizárni.
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
repules szegell iata GettyImages-1180597944
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
repules szegell iata GettyImages-1180597944