Mi számít túlsúlynak és mi elhízásnak?
Üzlet

Mi számít túlsúlynak és mi elhízásnak?

Webbeteg.hu
Sok helyen hallani, olvasni, hogy mi, magyarok a legelhízottabb népek között vagyunk és ezt bizony az egészségügyi felmérések mindi-mind igazolják. Mi számít túlsúlynak, mi számít elhízásnak. Milyen szövődményei lehetnek a túlsúlynak? I. rész.
Az elhízás, - más néven obezitás - olyan állapot, ami során a túlzott mértékű zsíreltárolás olyan mértékű, ami már veszélyeztetheti az egészséget, hozzájárulhat a várható élettartam csökkenéséhez, nem mellesleg többféle egészségügyi problémához vezethet. Elhízott az a személy, akinek testtömegindexe (BMI) 30 kg/m2 felett van. (A Webbeteg.hu-n könnyen kiszámolhatod a BMI-det).

Mi számít túlsúlynak és mi elhízásnak?
Forrás: Webbeteg.hu

Hogy állunk?

Magyarország a harmadik helyen áll a kóros elhízás gyakoriságában a világranglistán. Egy 2014- es 30 OECD országot vizsgált felmérés listáján mi vagyunk a legkövérebbek:

Mi számít túlsúlynak és mi elhízásnak?
Forrás: Index.hu
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján:
  • 1980 óta világszerte megduplázódott az elhízottak száma;
  • 2014-ben több mint 1,9 milliárd (!) 18 évesnél idősebb túlsúlyost tartottak számon, közülük 600 millióan már elhízott fázisban voltak;
  • 2013-ban 42 millió 5 év alatti túlsúlyos, illetve elhízott gyermeket tartottak számon.

Mi vezethet elhízáshoz?

  • Genetikai adottságok: a gének befolyásolják, hogy a szervezet mekkora zsírszövet elraktározására törekszik és az milyen formában jelenik meg a testen. Figyelem! A hízásra való hajlam egészséges életmóddal és odafigyeléssel kiküszöbölhető.
  • Betegségek: bizonyos esetekben az elhízás betegség következménye, ilyenek a pajzsmirigy alulműködé vagy a Cushing-kór).
  • Gyógyszerek: egyes gyógyszercsoportok, például a szteroidok és vérnyomáscsökkentőkhozzájárulhatnak a testsúly növekedéséhez.
  • Étrend: a magas kalóriatartalmú élelmiszerek gyakori fogyasztása emeli a testtömeget. A szénhidrátban bővelkedő élelmiszerekben (üdítők, cukorkák, sütemények) van a legtöbb felesleges energia.
  • Mozgásszegény életmód: a mozgás hatása a szervezetre, hogy nem engedi lassulni a szervezet nyugalmi energiafelhasználását, ezért a hízékony szervezet nem tud alkalmazkodni a csökkent energiabevitelhez. Ez azért fontos, mert az alapanyagcsere lassulása a fogyókúrázók legnahyobb ellensége (kevesebb bevitt kalória mellett sincs fogyás!).

Rizikófaktort jelent az életkor is. További tényezőkről a Webbeteg.hu-n olvashatsz.

Milyen betegségeket válthat ki a túlsúly?

Magas vérnyomás: a testtömeg növekedése miatt a gyarapodó zsírszövet több oxigént és tápanyagban gazdag vért igényel, illetve a vér mennyisége is megnő, ez nagyobb munkára készteti az artériákat és amiatt nő az érfalra nehezedő nyomás is.

Cukorbetegség: az elhízás a 2-es típusú diabétesz egyik vezető rizikófaktora. A nagy kiterjedésű zsírszövet érzéketlenné teszi szervezetét az inzulinnal szemben, így a cukora vérben marad, vagyis magasabb lesz a vércukorszint.

Daganatos megbetegedés: Sokféle daganattípus hozható összefüggésbe az elhízással, ilyen a vastagbél, a végbél, a mell- és a prosztatarák.

Stroke: az elhízással összefüggő érelmeszesedés az agyat ellátó artériákat is érinti. Egy beszűkült ér miatt egy agyterület nem kap elegendő oxigént, ami stroke-ot eredményez.

További lehetséges betegségről a Webbeteg.hu-n találsz információt.

Cikksorozatunk következő részéből az elhízás megelőzéséről és kezelési lehetődégeiről olvashatsz.
Mystery_Hotel_Budapest - 8
IMG_20190910_155319
A River Estates irodaháza többek között a DIGI kábeles mûsorszolgáltató székhelye a XIII. kerület, Váci út 35-ben.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
posterminal bankkartya card