Üzlet

Aszódi: még több energiatermelési kapacitás kell

MTI
Egész Európában szükség van új villamosenergia-termelő kapacitásokra a rendszer biztonságos működésének garantálásához - fejtette ki Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos.
A kormánybiztos hangsúlyozta, legutóbb Svédországban született többpárti megállapodás a zöldek részvételével arról, hogy az atomenergiát sújtó különadót kivezetik a következő években, valamint olyan helyzetet teremtenek, hogy a nukleáris kapacitásokat hosszú távon fent lehessen tartani. Ez nem csak a meglévő blokkok üzemidő-hosszabbítását jelenti Svédországban, hanem új blokkok építését is lehetővé teszi, mert úgy gondolják, hogy a megújuló energiaforrások és az atomenergia alkalmazása egyszerre szükséges ahhoz, hogy jól működő, alacsony szén-dioxid-kibocsátású rendszert lehessen építeni - fejtette ki.

A két új paksi blokk előkészítéséről Aszódi Attila elmondta: folyik a környezetvédelmi engedélyezés, illetve dolgoznak a telephelyengedély-kérelem előkészítésén.

A kormánybiztos felidézte, a környezetvédelmi engedélyezési eljárás 2014 decemberében indult. A magyar és a nemzetközi közvélemény tájékoztatása után 2015-ben került sor a hazai, majd hét országban, kilenc helyszínen a nemzetközi közmeghallgatásokra.

Aszódi Attila kitért arra, hogy az előkészítési folyamatban az orosz féllel folytatott egyeztetések során egyes műszaki megoldásokat sikerült pontosítani. Ezzel kapcsolatban az előkészítést végző projekttársaság már tájékoztatta a környezetvédelmi hatóságot, a pécsi kormányhivatalt.

A kormánybiztos közölte, a pontosított műszaki megoldások értelmében biztonsági okokból az új blokkok építési és üzemi területe az eredetileg tervezettnél valamennyivel nagyobb lesz, és a blokkok távolabb is kerülnek egymástól. Az új létesítménynek különálló melegvíz-csatornája lesz, de mindez csak a Paksi Atomerőmű tulajdonában lévő ipari területet érinti, ezen belül marad az építési és a felvonulási terület is.

Hozzátette: a pontosított műszaki megoldásokat megvizsgálva az eljárás során korábban bemutatottakhoz képest a környezeti hatások jellege és nagysága érdemben nem változott, nincs új hatásviselő.

A telephelyengedély-kérelemről szólva Aszódi Attila elmondta: be kell mutatni, hogy a telephely alkalmas a létesítmény befogadására, valamint azt, hogy milyen hatásokat gyakorolhat a telephely, illetve annak környezete a létesítményre.

A környezetvédelmi és a telephely-engedélyezés után, az ezekben szereplő adatokat is felhasználva lehet majd összeállítani a létesítésiengedély-kérelmet. A mintegy százezer oldalnyi dokumentum értékelésére egy év áll az Országos Atomenergia Hivatal rendelkezésére, ezután lehet majd a létesítési engedélyt kiadni, és ennek birtokában az építkezést megkezdeni - tette hozzá.

A kormánybiztos arra számít, hogy a környezetvédelmi engedélyt az idén megkapják, és még ebben az évben benyújtják a telephelyengedély-kérelmet is. A tervek szerint a létesítési engedély 2018-ra lehet meg, akkor elkezdik a beruházás megvalósítását, és a két új blokkot 2025-ben, illetve 2026-ban tervezik üzembe helyezni.
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak