Üzlet

Figyelmeztet Soros György: Fekete Péntek jöhet!

Portfolio
A magyar származású milliárdos befektető, Soros György is megszólalt a közelgő brit népszavazás kapcsán, a kilépés szerinte jelentős font leértékelődést, a háztartások jövedelmének csökkenését és gazdasági recessziót okozna - írja a CNBC.
Napokkal a britek népszavazása előtt Soros György figyelmeztetést adott ki a lehetséges kockázatokról. A befektető szerint túl sokan azt gondolják, hogy ha az Egyesült Királyság kilép az EU-ból, a lakosság pénzügyi helyzete nem változik.

Soros szerint a Brexit esetén fellépő potenciális font leértékelődés hatására a háztartások átlagos jövedelem kiesése éves 3000-5000 font lehet. Ha a britek a kilépés mellett voksolnak, szerinte a font 15-20 százalékkal értékelődhet le.

Megjegyezte, a font ilyen mértékű értékvesztése közel sem lenne egészséges. Kifejtette, a brit jegybank a jelenlegi szintekről érdemben nem tudná tovább vágni a kamatokat, az országban a folyó fizetési mérleg jelentős hiányt mutat, a font leértékelődése pedig nem serkentené az exportot a Brexit miatt fellépő bizonytalanságok miatt.

Soros kiemelte, a britek kilépése "Fekete Péntekhez" vezethet, és az átlagemberek számára súlyos következményekkel járhat.

Soros György
Soros György 1930-ban született Schwartz György néven, Budapesten. Miután túlélte a náci megszállást, a kommunista diktatúra elől az Egyesült Királyságba vándorolt ki 1947-ben, ahol a London School of Economicson szerzett diplomát. Soros később 1956-ban az Egyesült Államokba költözött, ahol egy ideig filozófusként, majd tőzsdei alkuszként és értékpapír-elemzőként dolgozott. 1969-ben megalapította saját hedge fundját, a Quantum Fundot, amelyet a Soros Fund Management-en keresztül irányított, és amely a történelem egyik legsikeresebb hedge fundja lett.Soros nem csak sikeres spekuláns, de elismert közgazdász gondolkodó is volt, aki az 1987-ben megjelent A pénz alkímiája című könyvében is kifejtette reflexivitás elméletét. Igazán híressé azonban mégsem ezzel, hanem az angol font elleni spekulációjával vált, mely során több másik befektetővel együtt 1992-ben, az úgynevezett fekete szerdán sikeresen kikényszerítették a font leértékelését a német márkával szemben. Azóta emlegetik Sorost úgy is, mint az ember, aki legyőzte az angol jegybankot. A Quantum fund emellett több másik ország, például az ázsiai válság idején dél-kelet ázsiai országok devizáinak árfolyamesésére is spekulált sikerrel.

Ám sokan nem a spekulatív hedge fund menedzseri tevékenységéről ismerik, hanem a szerteágazó karitatív tevékenységéről. Az 1983-ban létrehozott Soros Alapítvány ugyanis jelentős összegekkel támogatja a fejlődő országok civil szervezeteit. Az alapítvány támogatásaiból nem maradtak ki a magyar szervezetek sem, de Soros nevéhez köthető a Közép-európai Egyetem megalapítása is. Bár Soros György munkássága itthon is nagy elismerésnek örvend, hedge fundjának 2008 őszi OTP elleni spekulációja beárnyékolta a guru hazai megítélését.

Soros György hivatalosan visszavonult az aktív befektetői tevékenységtől, a gazdasági és politikai folyamatokról alkotott véleményét azonban számtalan újságban és televízióban hangoztatja.

berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
bika wall street index tőzsde