Amerikában is elbántak a bankpapírokkal
Üzlet

Amerikában is elbántak a bankpapírokkal

Portfolio
Győztek a kilépés mellett voksolók a csütörtöki brit népszavazáson, a hír sokkolta a befektetőket, a részvénypiacok világszerte nagy esésekkel reagáltak. Így elmondható, hogy bejött Soros György jóslata, aki pár napja megmondta, hogy "Fekete Péntek" jöhet a brit népszavazás után. A magyar tőzsde is hiába volt felülteljesítő sokáig, több mint 4 százalékot esett a BUX értéke nap végére. A hazai nagypapírok közül az OTP kapta a legnagyobb pofont, közel 7,5 százalékot zuhant az árfolyama.

Fontosabb részletek
  • Csütörtökön népszavazás volt az Egyesült Királyságban az EU-tagságról
  • A közvélemény-kutatókat meghazudtolva a britek kiszavazták magukat az EU-ból
  • A japán Nikkei index 2000 áprilisa óta nem látott zuhanást produkált péntek hajnalban
  • A DAX 10 százalékos eséssel nyitott, ha így zárna az index, az minden idők második legnagyobb esése lenne a német tőzsdén
  • Az elemzők kétszámjegyű esésekre számítanak a következő napokban az európai részvénypiacokon
  • A BUX értéke 4,5 százalékot, míg az OTP árfolyama közel 7,5 százalékot zuhant
  • Amerikában is a bankszektort büntették a legerősebben, a Goldman Sachs árfolyama közel 7%-ot zuhant.

Bezárt Amerika is - Nem lett szép a vége a tengerentúlon sem

Csúnya esés volt Amerikában is pénteken. A Dow Jones több mint 600 pontot zuhant és mind a 30 komponense eséssel zárt. A legerőteljesebben a bankpapírokat büntették a befektetők, az esést a Goldman Sachs vezette, a cég árfolyama közel 7 százalékot veszített az értékéből. Az S&P 500 értéke 3,6 százalékot esett, az egyes szektorok közül egyedül a defenzívnek számító közműszektor tudott erősödni. A Nasdaq értéke 4,1 százalékot zuhant, így 4 707 ponton zárta a kereskedést.


A bankszektort püfölik leginkább

Az utolsó órában kezdenek rákapcsolni az eladók Amerikában, a vezető részvényindexek kivétel nélkül napi minimumukon vannak. A Dow Jones értéke már több mint 3,5 százalékot esett, több mint 600 pontot. Ez elsősorban a bankpapírok gyenge teljesítményével magyarázható, a JP Morgan árfolyama 6,6 százalékot, míg a Goldman Sachs árfolyama 7,3 százalékot zuhant. Az S&P 500 értéke 3,6 százalékot, míg a Nasdaq értéke 4,2 százalékot esett.


Amerikát is az eladók urajákA nap ábrája: a londoni tőzsde felülteljesítő volt!

Sokkolta a piaci szereplőket, hogy győzött a Brexit a népszavazáson. Az európai részvénypiacokon így már a nyitást követően durva zuhanásokat láthatunk. Az angol tőzsde viszont nap végére valósággal megtáltosodott, a londoni FTSE-100 index értéke 3 százalékos eséssel zárta csak a napot, pedig reggel még közel 9 százalékos mínuszban állt. Ezzel felülteljesítő volt a nyugat- és dél-európai tőzsdék között. A nap végi erősödés vélhetően shortzárásoknak volt köszönhető, vagyis annak, hogy sokan rosszul mérték fel a helyzetet és további esésre fogadtak a nyitást követően. De mivel ez nem következett be, és felépülés kezdődött a piacokon, folyamatosan elkezdték zárni pozícióikat. Ez pedig jelentős vételi erőt generált. Tovább a cikkhez

Csúnyára sikeredett a zárás

Ebben a kedvezőtlen nemzetközi befektetői környezetben a magyar tőzsde sokáig felülteljesítő volt, aztán a nap végéhez közeledve egyre keményebb eladói nyomás volt tapasztalható. A BUX értéke végül 4,5 százalékot esett, ami elsősorban az OTP számlájára volt írható, a bankpapír árfolyama közel 7,5 százalékot zuhant. A Mol árfolyama 3,3 százalékot, a Richter árfolyama 2,3 százalékot, míg a Magyar Telekom árfolyama 3,5 százalékot esett.


Esésekkel indítottak az amerikai indexek

Kinyitottak az amerikai tőzsdék, a tengerentúlon is csökkenésekkel indult a nap, bár az esések mértéke egyelőre messze nem akkora, mint az európai tőzsdéken. A Dow és az S&P 500 2,5 százalékot esett, míg a Nasdaq 3,7 százalékkal került lejjebb.


Ezeket a részvényeket büntetik leginkább

A Stoxx 600 index, a legnagyobb 600 európai vállalatot tömörítő részvényindex a meglepetést hozó Brexitről szóló népszavazást követően jelentős, 7,3 százalékos esést mutat a péntek kora délutáni órákban. Egész Európában a bankokat ütik a legkeményebben, de a távközlési, a közlekedési és az autószektor is az alulteljesítő ágazatok között van. Tovább a cikkhez

Elszálltak a félelemindexek - Mindenki pánikol

A brit népszavazást követően félelem uralkodik a piacokon, az amerikai részvénypiac előretekintő volatilitási mutatója, a félelemindexként is ismert VIX 39 százalékot emelkedett. Tovább a cikkhez

A nagy káoszban is erős a magyar tőzsde

A Brexit hatására heves eladói hullám söpört végig a tőzsdéken, a magyar eszközöket is megütötték, a BUX index azonban Európában felülteljesítőnek bizonyul. Ennek oka elsősorban az OTP relatíve jó teljesítménye a régiós és európai bankrészvények között. Tovább a cikkhez

OTP: -5%

A BUX 3,8 százalékos esésével felülteljesítőnek számít a főbb európai indexekhez képest. Az OTP viseli legrosszabbul a Brexittel kapcsolatos pánikot, a bankpapír eddig 5 százalékot veszített értékéből. A Mol szintén gyengébben teljesít, az olajcég esetében 4 százalékos az esés mértéke. A Telekom árfolyama 2,8, míg a Richter 2,5 százalékkal került lejjebb.


Brexit-para

A Portfolio Tradernél több eszközzel lekereskedhető a csütörtöki esemény.


A bejegyzés saját termék népszerűsítését szolgálja.

Kicsit visszahúzták az indexeket

Kezd enyhülni az esés az európai részvénypiacokon, de még így is jelentős mínuszban állnak a vezető részvényindexek, a DAX 7 százalékos, a francia CAC 40 közel 8,5 míg a londoni FTSE 100 5,5 százalékos esést mutat késő délelőtt.


Szenvednek a légitársaságok

A bankok mellett az európai légitársaságok is megszenvedik az eseményeket. Az általános részvénypiaci pánik mellett esetükben arról is szó van, hogy kérdéses, hogy mi történik majd a repülési jogokkal. Az EU-n kívüli légitársaságok esetén ugyanis bilaterális kormányközi egyezmények szabályozzák, hogy melyik légitársaság hova indíthat járatokat. A brit piacon jelentős kitettséggel rendelkező Ryanair árfolyama 11 százalékot esett, a Wizz Air 15 százalékot, az easyJet pedig 17 százalékot, az IAG pedig 13 százalékot veszített értékéből.


Lesz itt még esés

A tegnapi népszavazáson eldőlt, hogy az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból. A népszavazás után sorra látnak napvilágot elemzői vélemények azzal kapcsolatban, hogy mi történhet a tőzsdéken a következő napokban. A francia befektetési bank a BNP Paribas szerint az európai tőzsdéken jelentős, 15 százalékos esés jöhet. Tovább a cikkhez

Hihetetlen mozgások a piacokon

Hihetetlen mozgásokat látunk ma reggel az európai tőzsdéken, az első sokk után kezdik visszahúzni a piacokat. A DAX a reggeli, 10 százalékos zuhanást követően most már "csak" 7 százalékos mínuszban tartózkodik.


A görög tőzsdét még jobban ütik, az Athex Composite 15 százalékot zuhant.


Rohannak a bunkerbe a befektetők

Kitört a pánik a tőkepiacokon, zuhannak a részvényárfolyamok és a kockázatosnak tartott devizák, míg ezzel párhuzamosan veszik a befektetők az olyan menekülő eszközöket, mint az arany vagy az amerikai államkötvény. Tovább a cikkhez

Az európai bankok is esnek

A Societe Generale 29%-kal, a Deutsche Bank 17%-kal, a BNP Paribas 17%-kal, a Commerzbank pedig 16%-kal estek. Ezeknek a bankok nagyot veszíthetnek Londonban. A régiós bankok sem állnak sokkal jobban: a Raiffeisen 14%-os, az Erste 16%-os, az OTP 5,5%-os mínuszt mutat.

Soros György megmondta...

A magyar származású milliárdos befektető, Soros György pár napja megszólalt a közelgő brit népszavazás kapcsán, a kilépés szerinte jelentős font leértékelődést, a háztartások jövedelmének csökkenését és gazdasági recessziót okozna. Pontosan azt mondta, hogy "Fekete Péntek" jöhet, úgy tűnik, hogy igaza volt.

Hihetetlen zuhanás a brit bankoknál

Elindult a vérengzés a brit tőzsdéken, és természetesen a bankok zuhannak a legnagyobb mértékben: a Barclays 26%-os, a Lloyds 23,9%-os, a Royal Bank of Scotland 24,7%-os, az HSBC viszont "csak" 5,3%-os mínuszban tartózkodik.

Történelmi esés a német tőzsdén

10 százalékos zuhanással indította a mai kereskedést a német DAX index, ami történelmi mércével mérve is iszonyú nagy esés, ha így zárjuk a napot, az a valaha volt második legnagyobb leértékelődés lesz a német tőzsdeindexnél. Az esést a bankrészvények vezetik. Tovább a cikkhez

Esik a BUX is

A magyar tőzsde sem marad ki a zuhanásból ma reggel, a BUX 4,7 százalékos eséssel indított.


Pánik a tőzsédken

A nyitást követően beindult a zuhanás az európai tőzsdéken, a DAX egyből 10 százalékos eséssel indított, a CAC-40 pedig 7 százalékot esett.


1100 pontos mínuszban a DAX futures

Az európai határidős indexek egyre csúnyább képet festenek a közelgő nyitásról, a DAX futures 1100 pontos csökkenést jelez előre. A Stoxx 50 határidős indexe 11 százalékos csökkenést jelez előre.


Kivégzik a tőzsdéket

Zuhannak a tőzsdék a hírre, miszerint a britek az EU-ból való kilépés mellett döntöttek. Egyelőre Japánban van normál kereskedés, a vezető indexek rég nem látott esést mutatnak. A japán tőzsde vezeti a lejtmenetet, ahogy a korábbi napokban is a Brexit-félelmek közepette megfigyelhető volt.

A Nikkei 225 index több mint 8 százalékot esett ma reggel, Tokióban a kereskedést fel is függesztették. A többi vezető részvényindex közül a hongkongi Hang Seng 5 százalékot veszített értékéből, míg a Sensex 3 százalékkal került lejjebb. A kínai tőzsde egyelőre jól megúszta, a Shanghai Composite 1 százalékot gyengült eddig.

Ugyancsak ijesztő, hogy az amerikai és az európai határidős indexek is hatalmas esést jeleznek előre a nyitásban. Amerikában a Dow futures 640 pontos mínuszban áll, a DAX futures pedig 700 pontos csökkenést jelez előre. A brit FTSE 100 index határidős indikációi pedig 570 pontos csökkenést vetítenek előre a nyitásban. Mészárlás jön...

A brit részvénypiac európai mércével mérve az idei évben eddig felülteljesítő volt, a Stoxx 600 széles európai index 5 százalékot esett január óta, ezzel szemben az FTSE 100 1,5 százalékos erősödést tudott felmutatni. A brit részvénypiacnak hátszelet adott a font gyengülése és a bányaipari vállalatoknál kibontakozott árfolyam emelkedés.

Hosszabb távon nézve a kép már nem ennyire szép, az EU 1993-as születése óta az FTSE 100 index duplázni tudott értékben, ami európai összevetésben meglehetősen gyenge teljesítménynek számít. A brit részvénypiac a globális alapkezelőknél régóta mellőzött volt, az utóbbi 9 évben a nagybefektetők minden hónapban alulsúlyozták a szigetország részvénypiacát a Bank of America Merrill Lynch felmérései szerint.Kivégzik a tőzsdéket

Zuhan az olaj is

A kockázatos eszközök közül a nyersanyagokat is ütik, az olaj júliusi határidős ára 6 százalékot esett, ezzel 47 dollárig korrigált vissza.Kivégzik a tőzsdéket

Menekülnek a bunkerbe a befektetők

Eközben megindult a tőke a kockázatmentes eszközök felé, az arany árfolyama 6 százalékkal ugrott meg, ezzel 1340 dollár fölé kapaszkodott, új csúcsra.Kivégzik a tőzsdéket

Az Ázsiában hagyományosan menekülő terméknek számító japán jen is szárnyal, a dollárral szemben a 100-as szint alá is bement, amire 2013 óta nem volt példa.Kivégzik a tőzsdéket

A svájci frank is hagyományosan menekülő eszköz, ez most sincs másként, az euróval szemben olyan mértékben erősödött az alpesi deviza, amire az árfolyamküszöb eltörlése óta nem volt példa.Kivégzik a tőzsdéket

A kötvényekben is menekülnek a befektetők, a 10 éves japán kötvényhozam -0,192 százalékra süllyedt, a 10 éves amerikai államkötvény hozam pedig 1,5344 százalékra ment le.

Figyelmeztet Soros György: Fekete Péntek jöhet!

A magyar származású milliárdos befektető, Soros György is megszólalt a közelgő brit népszavazás kapcsán, a kilépés szerinte jelentős font leértékelődést, a háztartások jövedelmének csökkenését és gazdasági recessziót okozna - írja a CNBC. Tovább a cikkhez
koronavírus tőzsde
keleti vasút
erdogan merkel
koronavírus kína
forint191231
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
koronavírus tőzsde