Rég látott már akkora üzletet a világ, mint ma reggel
Üzlet

Rég látott már akkora üzletet a világ, mint ma reggel

Portfolio
Minden idők egyik legnagyobb felvásárlását jelentették be ma reggel az európai technológia szektorban. A japán Softbank közölte, hogy megveszi az okostelefonos chipek nagyágyúját, az ARM Holdings nevű brit céget 31 milliárd dollárért, ami 43 százalékos prémiumot jelent a részvények pénteki záróárához képest.

Minden idők egyik legnagyobb felvásárlása

Hatalmas felvásárlással indul a hét Európában: a Softbank bejelentette, hogy 31 milliárd dollárért megveszi a brit félvezetőgyártót, az ARM Holdings nevű céget. Ez részvényenként 17 fontot jelent, ami 43 százalékos prémiumot jelent a pénteki záróárhoz képest. Az ARM Holdings felvásárlása minden idők egyik legnagyobb felvásárlása az európai technológia szektorban és a Softbank legnagyobb akvizíciója. A japán cég híresen aktív a felvásárlások tekintetében, rendelkezik részesedéssel az amerikai távközlési szolgáltatóban, a Sprint Corp.-ban, valamint a kínai kiskereskedelmi óriásban az Alibabában is.

A britek népszavazás után sokan amiatt aggódtak, hogy az EU-ból való kilépés hogyan hat majd a külföldiek beruházási hajlandóságára a szektorban. De az ARM jó pozícióban van abból a szempontból, hogy világszerte vannak ügyfelei, sőt, a népszavazást követő fontgyengülés még vonzóbbá is tette a vállalatot, mint felvásárlási célpont. Az ügyhöz közel álló források szerint a Softbank már a Brexit-szavazás előtt fontolgatta a felvásárlást és a népszavazás kimenetele nem volt döntési tényező.

A brit pénzügyminiszter, Philip Hammond azzal kommentálta a felvásárlást, hogy az látszik, hogy a Brexit-népszavazás ellenére az előzetes félelmekkel ellentétben a brit cégek nem lettek kevésbé vonzók a külföldi befektetők szemében és Nagy-Britannia még mindig jó célpont.

Így valósul meg a felvásárlás

A Softbank teljes mértékben készpénzzel finanszírozza a 31 milliárd dolláros akvizíciót. Az elmúlt hónapok azzal teltek a cégnél, hogy készpénzállományát növelje, és eladósodottságát csökkentse. Ennek érdekében mintegy 10 milliárd dollárnyi Alibaba-részvényt értékesített, valamint eladta a finn mobiljáték-fejlesztő cégben, a Supercellben birtokolt részesedését, amiért szintén több mint 10 milliárd dollárt kapott.

Mit csinál az ARM Holdings?

Az ARM Holdings technológiája terjedt el az okostelefonos chipek piacán, jelenleg a világ okostelefon-állományának a 95 százalékában a cég technológiáján alapuló chipek találhatók. Domináns szereplő az okostelefonchipek piacán, olyan cégeknek a beszállítója, mint az Apple. Mostanában, az okostelefon-piac lassulása közepette a szerverchipek piacára igyekszik betörni, ami eddig az Intel asztala volt, valamint az autószektor, illetve a hálózati eszközöket gyártó vállalatok számára kezdett processzorokat gyártani.

Nagy növekedési lehetőséget jelenthet még az "Internet of Things" piaca, ami szintén a fókuszban van a vállalatnál. Kellenek majd chipek a mindenféle hordható okoseszközökbe, de az internetre kapcsolt mosógépektől és hűtőgépektől kezdve a különböző berendezési eszközökbe is, az "okosotthonok" felépítése közepette. Az úgynevezett "internetre kapcsolt eszközök" piaca 2020-ra elérheti a 38,5 milliárd darabot a Juniper Research becslései szerint.

Ezért kell a Softbanknak a cég

A távközlési szolgáltatásokat nyújtó Softbank az AM felvásárlásával a nagy növekedési kilátásokkal kecsegtető "Internet of Things" piacon erősítheti jelenlétét. Az akvizícióval ráadásul egy erős profit-és készpénztermelő képességű cégre tesz szert a Softbank, amelynek olyan nagyvállalatok fizetnek jogdíjat a szellemi termékéért, mint az Apple, a Samsung, vagy a Qualcomm.

Rég látott már akkora üzletet a világ, mint ma reggel

Drága vagy olcsó?

A felvásárlásra jóval a pénteki záróár felett került sor, mintegy 43 százalékos prémiumot fizet a Softbank a papírokért. Ezzel a felvásárlásra 48-szoros előretekintő P/E rátán kerül sor, ami kifejezetten magasnak számít a szektorban.

Rég látott már akkora üzletet a világ, mint ma reggel
De elemzők szerint amennyire rossz döntés volt annak idején, hogy a Sprintben részesedést vásárolt a Softbank, most annyira jó döntés volt megvenni az ARM-et, hiszen a font gyengült és a cég egy erős név a technológia szektorban. Bizonyára pozitív lesz a felvásárlás fogadtatása még úgy is, hogy japán cég eladósodottsági helyzetén nem segít (március végén 106 milliárd dollárra rúgott a Softbank teljes hitelállománya). Az elemzők szerint az ARM-ért fizetett magas ár indokolható annak fényében, hogy a cég domináns pozíciókkal rendelkezik a mobilchipek piacán és ezt stabil készpénztermelő képességre is tudja váltani.

Ahogy arra számítani lehetett, az ARM árfolyama több mint 45 százalékos pluszba ugrott a londoni tőzsdén a nyitást követő percekben a hírre. De a felvásárlás híre húzza magával a többi chipgyártót is, az Infineon Technologies részvényei például 2 százalék feletti erősödéssel kezdték a reggel, a Dialog Semiconductor árfolyama pedig 11 százalék feletti emelkedéssel indított.Rég látott már akkora üzletet a világ, mint ma reggel
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak