Mit kell tudnod a hepatitiszekről?
Üzlet

Mit kell tudnod a hepatitiszekről?

Webbeteg.hu
Hogyan kaphatod el a betegséget? Hányféle típusa van a hepatitisznek? Azt tudtad, hogy évtizedekig tünetmentes lehet a hepatitis C? Július végén ünnepeljük a hepatitisz világnapját, cikkünkből mindent megtudhatsz a fertőzésről.

A májgyulladás vagy hepatitisz (hepatitis) a máj heveny vagy krónikus gyulladásos betegsége, amit leginkább különféle vírusfertőzések, azonban egyéb hatások (alkoholfogyasztás) is kiválthatnak. Tüneteiket tekintve hasonlítanak egymásra, viszont kórokozóik és az okozott betegségek eltérnek egymástól. A napjainkban ismert hepatitiszvírusokat A-tól G-ig jelölik, X-hez sorolják a még nem azonosított vírusokat. Cikkünkben a hepatitis A, B, C, D és E vírusokkal foglalkozunk.

A vírushepatitiszek a kórokozók - attól függően, hogy fertőznek - két fő formában terjednek: a hepatitis A és E az emésztőrendszeren keresztül (fertőzött élelmiszer), a hepatitis B, C, D és a többi vírus vérrel és testnedvekkel (ondó, nyál, stb.).

Hepatitis A-fertőzés

Az A vírusfertőzés a gyomor-bélrendszer útján alakul ki. A vírus a fertőzött egyén székletével a környezetbe kerül, ahol nagyon sokáig életképes marad. A fertőzés szennyezett étel, -ital, -kéz, szabad vizek közvetítésével szájon át történik. Terjedését tekintve meghatározó szerepe van a higiénés viszonyoknak és a személyes ápoltságnak. A tünetmentes fertőzött és az egészséges érintkező személy is fertőz!
Lappangási ideje körülbelül négy hét. Ezután alakulnak ki a tünetek:
 • fáradtság,
 • levertség,
 • rossz közérzet,
 • étvágytalanság,
 • hányinger,
 • hányás,
 • mérsékelt láz,
 • ízületi fájdalom,
 • kiütések,
 • sötétbarna vizelet- és
 • világos színű székletürítés,
 • hasmenés,
 • székrekedés is előfordulhat.

A sárgaság kialakulásakor a kezdő tünetek elmúlnak, a közérzet javul. Sárgává válik a bőr és a szemfehérje.

Specifikus vírusellenes szer sajnos nem létezik, a betegség magától gyógyul. A betegség megelőzéséről és kezeléséről mindent megtudhatsz a Webbeteg.hu-n.

Hepatitis B

A világ egyik leggyakoribb fertőző megbetegedése, csaknem 300 millió krónikus HBV-fertőzöttet tartanak nyilván, és csak becsülni lehet a nyilván nem tartott fertőzöttek számát. A HBV krónikus májbetegségek, a májzsugor és a májrák legfőbb rizikófaktora (a C vírus mellett). A kórokozó a kis nyálkahártya-sérüléseken át jut a véráramba. Így azok a leginkább veszélyeztetettek, akik sűrűn váltogatják szexuális partnereiket.

Az idült májgyulladás gyógyszeres kezelése során vírusellenes szereket és interferon-készítményeket alkalmaznak, erről és a betegség megelőzéséről szintén találsz információt a Webbeteg.hu-n.

Hepatitis E

Az A vírushoz hasonlóan széklet útján és szájon át terjed. Nem jellemző az emberről emberre történő terjedés. Jelenleg nem áll rendelkezésre kezelési mód a hepatitis E vírus ellen, mint ahogy védőoltás sem. Megelőzéséhez hozzátartozik a magas színvonalú személyes higiénia.

Hepatitis D

A vírus kizárólag a hepatitis B jelenléte esetén szaporodik, egyidejű fertőzés esetén. A véráram útján terjed, legfőképpen a trópusi területeken. Fejlett államokban a kábítószerfogyasztók, a vérzékenyek és a vérátömlesztésen átesettek között gyakori. Kezelése csaknem megegyezik a hepatitis B-ével.

És a hepatitis C...

A WHO adatai szerint körülbelül 170 millió fertőzött él világszerte, hazánkban pedig hozzávetőlegesen 100 ezer hepatitis C vírushordozó él. Ez a betegség tehető felelőssé éves szinten hozzávetőlegesen 3000 beteg májzsugorának kialakulásáért, és 600 májrákos esetért.

A vírus testnedvek, legfőképpen vér útján fertőz. Noha ondóval és anyatejjel is terjed, ezen esetek előfordulása igen ritka.

A hepatitis C tünetei

Akut májgyulladás: a fertőzötteknek mindössze 10-20 százalékánál alakul ki akut májgyulladás. A vírus 5-20 hetes lappangási idő után vált ki tüneteket.
 • hányás,
 • levertség,
 • fejfájás,
 • végtagfájdalmak,
 • étvágytalanság.

A hepatitis B-vel ellentétben, a szemfehérje és a bőr sárgasága ritkán alakul ki. Az akut májgyulladással járó hepatitis C-fertőzés maradandó károsodás nélkül, teljesen meggyógyul, az érintett egyén vírusmentes lesz.

Krónikus májgyulladás: a betegség az esetek többségében (70-80%-ban) akut májgyulladás nélkül, sokszor több hónappal a fertőződés után alakul ki, tünetmentesen. Néha tapasztalható bőrviszketés, valamint ízületi fájdalom. Sok esetben még a laboreredmények sem utalnak a betegségre, pedig a kezelés sikeressége érdekében, a betegség lehető legkorábbi korábbi felismerése döntő fontosságú.

Magyarországon európai viszonylatban alacsony a hepatitis C elterjedtsége az intravénás kábítószer-fogyasztók körében, területi bontásban azonban nem egységes a kép, a fertőzöttek aránya Budapesten a legmagasabb.

Hogyan terjed a hepatitis C?

A közvélekedéssel ellentétben nem a közös tű, hanem a közös fecskendő használata (az abban maradt fertőzött vér) jelent rizikót az intravénás kábítószert használók között (50-90 százalékuk fertőzött).
A nemi fertőzés viszonylag ritka a hepatitis C esetében, de nem zárható ki, ebben az esetben nyálkahártya-sérüléseken át kerül a véráramba a vírus, így jobban veszélyeztetettek, akik sűrűn váltogatják szexuális partnereiket.
Veszélyforrást jelentenek a közösen használt, nem tisztán tartott eszközök, melyekkel sérülés okozható:
 • akupunktúrás és tetováló eszközök,
 • manikűrkészlet,
 • borotva,
 • fogkefe.


Mit kell tudnod a hepatitiszekről?

A hepatitis C-fertőzés kezelési lehetőségei

Az akut hepatitis C-fertőzés az esetek nagy többségében magától gyógyul, ám ez az összes eset csak mintegy tizede.

Az idült gyulladásnál a legfontosabb, hogy korai diagnózis, ekkor még időben el kezdhető a terápia, mellyel a modern lehetőségeknek hála, tartós vírusmentesség érhető el. A korábbi kezeléstípusok 25-70%-os hatékonyságához képest ma már az esetek 90%-ában (!) hatékonynak bizonyul az eljárás.

A gyógyszeres kezelési lehetőségekről a Webbeteg.hu-n olvashatsz.

A HCV következtében kialakult májelégtelenség esetén a beteg életét csak a májátültetés mentheti meg. Az átültetett májban is legtöbbször újra kialakul a HCV fertőzés, viszont többnyire sokkal enyhébb lefolyású.

A hepatitis C megelőzési lehetőségei

A hepatitis C ellen oltóanyag még nem áll rendelkezésre, így a betegséget a fertőződés elkerülésével lehet megelőzni. A véradást megelőző ellenőrzés a friss fertőzést nem képes kimutatni, fontos, hogy a véradók nyilatkozattétel során jelezzék, ha a fertőzés gyanúja fennáll.

A fertőzött egyén tárgyainak használatát kerülni kell, tetoválás csak steril eszközzel végezhető, a kábítószerélvezőknek a leszokásig is biztosítani kell a steril fecskendőt, a nemi úton történő terjedés megakadályozásának leghatékonyabb módszere a monogám párkapcsolat, illetve a gumióvszer használata.
Frankfurti tőzsde
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
wall street
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Frankfurti tőzsde