Ezek a legélhetőbb városok a terrorizmus árnyékában
Üzlet

Ezek a legélhetőbb városok a terrorizmus árnyékában

Portfolio
Továbbra is Melbourne a világ legélhetőbb városa, Bécs pedig csak éppen hogy alulmaradt az ausztráliai várossal szemben. Az Economist Intelligence Unit által készített felmérés szerint az elmúlt évben a növekvő számú terrorista akciók miatt több város pontszáma is romlott, emellett az egyes országok között húzódó diplomáciai feszültségek is beárnyékolták a végső eredményeket.

Melbourne a legélhetőbb, de Budapest is javul

Az ausztráliai Melbourne maradt a világ legélhetőbb városa az összevetésben szereplő 140 város közül, de nem sokkal marad le a sorban Bécs sem. Sőt, igazából elég szoros lett a végeredmény a dobogós helyeken, Bécs 0,1, Vancouver 0,2, míg Toronto 0,3 százalékponttal maradt csak le az első helyről.

Bár az első öt helyezés változatlan a tavalyi listához képest, egy év alatt több nagyváros is helyet cserélt egymással. Sydney például négy helyet rontott és ezzel kiesett a tíz legélhetőbb város közül, főként a terrorizmus fokozott veszélye miatt. Így tudott Hamburg felkerülni a tízes listára, míg Frankfurt és Berlin stabilitási pontszáma is romlott.

Ezek a legélhetőbb városok a terrorizmus árnyékában
Az elemzés szerint egyébként Budapest is javított korábbi helyezésén, a magyar főváros öt év alatt sokkal élhetőbbé vált, 2016-os pontszáma megközelíti a 90-et.

Damaszkusz a sor legvégén

Az elemzés szerint az elmúlt éven egyértelműen nyomott hagyott a terrorizmus, és bár nem új keletű dologról beszélünk, a terrorista akciók gyakorisága és elterjedtsége egyértelműen nőtt. Emellett az országok közötti rangsort a meghúzódó diplomáciai feszültségek is befolyásolták, ez sok esetben kihatott a pontszámokra.

Ezek a legélhetőbb városok a terrorizmus árnyékában

Visszaesett a globális élhetőségi pontszám

Összességében a globális élhetőségi pontszám 0,9%-kal 74,8%-ra esett vissza öt év alatt, ennek a csökkenésnek az egynegyedét a 2015-ös év hozta össze. A vizsgált mutatók közül a gyengülő stabilitási helyzet járult hozzá leginkább a csökkenéshez, a stabilitásra adott globális pontszám 2,4%-kal, 71,3%-ra esett vissza a 2012-es 73,7%-ról.

Öt év alatt a vizsgált 140 országból 96-nál történt valami változás az élhetőséget mérő pontszámban, ezek közül 71 esetben csökkent az index értéke. Két város, Damaszkusz és Kijev jelentősen, 25 és 26%-os visszaesést mutatott főként a helyi konfliktusok következtében.

Ezek a legélhetőbb városok a terrorizmus árnyékában
Csalódást keltő számok a Rábától
Tesco
Európai Autópiac
Frankfurti tőzsde
forint200117
cimlap_arany0219
Sanna Marin Angela Merkel unios koltsegevetes nemetorszag finnorszag
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Csalódást keltő számok a Rábától