Üzlet

Két fontos veszély van a Magyar Telekomnál

Portfolio
  • Nagyot javult a Magyar Telekom profitabilitása az elmúlt években, ezzel párhuzamosan viszont az árfolyam is jelentősen emelkedett, ilyen rali után az elemzők is egyre inkább a kockázatokra fókuszálnak
  • A Citi szerint 2 fontos dolog tarthatja nyomás alatt a Telekom profitját


A Citi részletes elemzést tett közzé a Magyar Telekomról, amiben a célárat 494 forintról 511 forintra (pont ennyi a mostani árfolyam) emelték, az ajánlás továbbra is tartás.

Az elemzőház elismeri, hogy nagyot fordult a profitabilitás a Telekomnál, hiszen 2014-ben még negatív volt a szabad cash-flow, idén viszont már 50 milliárd forint felett alakulhat, mostanra azonban a Citi 2 okból is óvatossá vált a Telekom részvényeivel kapcsolatban.

Az egyik ok, ami aggodalomra ad okot, az a magyarországi mobil- és vezetékes piaci verseny élesedése: a Vodafone és az új szereplő, a várhatóan az idei első félévben piacra lépő Digi a mobil szegmensben, a UPC és a nemrég egy kockázati tőke társasághoz került Invitel pedig a vezetékes szolgáltatásoknál támaszthat erős versenyt. Ráadásul a magyar kormány tervei a szélessávú internet hazai elterjesztésében a beruházási költségeket emelhetik meg a távközlési szolgáltatóknál, így a Magyar Telekomnál is. 2018 után pedig az 5G hálózat és a 700 Mhz-es frekvencia kiosztása hozhatja a költségek emelkedését.

A másik ok az, hogy a Citi nem ért egyet a Telekom vezetésének stratégiai prioritásaival: az elemzőház szerint az iparági trend a vezetékes szegmensben az, hogy a telco cégek vagy megosztják hálózataikat, vagy pedig közösen finanszírozzák a beruházásaikat, ezzel szemben a Magyar Telekom saját hálózatát bővíti, amivel erősíti a versenyt ebben a szegmensben.

A céláremelés nem azért történt, mert a Citi optimistább lett a Magyar Telekomra, hanem azért, mert az elemzőház frissítette modelljét: ebben már számolnak a montenegrói leánycég eladásával, és a korábbinál alacsonyabb kamattal, és így alacsonyabb súlyozott átlagos tőkeköltséggel kalkulálnak, viszont csökkentették az EBITDA és a szabad cash-flow várakozást.

Két fontos veszély van a Magyar Telekomnál
warrenbuffettt
közösségi iroda
GettyImages-482460361
GettyImages-1162791014
penzvaltas forint dollar brexit
Alteo klub
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
warrenbuffettt