Üzlet

A Volkswagen egykori vezére már korábban tudhatott a csalásról

Portfolio
A Volkswagen egykori vezére, Martin Winterkorn már korábban tudhatott arról, hogy a gyártó szoftver segítségével manipulálta az emissziós tesztek eredményeit - közölte a német ügyészség pénteken.

Kiterjesztették a nyomozást

A Volkswagen még 2015 szeptemberében ismerte el, hogy valóban csalt az Egyesült Államokban az emissziós teszteken. Az ügy kirobbanását követően hamar fény derült arra, hogy a mérési eredmények manipulálására alkalmas szoftvert nem csak az Amerikában, hanem a világ számos országában értékesített dízel járművekbe beszerelték. A dízelbotrány hatására Winterkorn néhány napon belül lemondott, viszont azt végig tagadta, hogy már korábban tudott a szoftver alkalmazásáról.

A braunschweigi ügyészség viszont kiterjesztett az ügyben a nyomozást és a héten 28 otthonban és irodában végeztek házkutatást, illetve több tanút is kihallgattak, majd a gyanúsítottak számát 21 főről 37 főre emelték. Köztük van Martin Winternkorn is, aki a gyanú szerint már korábban tudott a szoftveres manipulációról, mint amiről korábban beszélt, illetve nemrég tanúvallomást is tett egy meghallgatáson. A Bild arról is beszámolt, hogy a német ügyészség Winterkorn házában is razziázott bizonyítékok után kutatva.

A vizsgálat kiterjesztése komoly fejfájást okozhat a Volkswagennek, illetve azoknak a befektetőknek a malmára hajthatja a vizet, akik 8,8 milliárd eurós kártérítési igényel léptek fel az autógyártóval szemben. Álláspontjuk szerint ekkora összeg járna nekik, miután a Volkswagen árfolyama néhány nap leforgása alatt gyakorlatilag összeomlott a dízelbotrány hatására.

(CNBC)

Nincs könnyű helyzetben a Volkswagen

Nemrég kiderült, hogy a közép-németországi Hildesheim bíróságának döntése értelmében a Volkswagennek vissza kell vásárolnia a 2.0 literes dízelmotorral szerelt Skoda Yetiket 26 500 eurós áron. Ez volt idén a második olyan bírói döntés Németországban, amely kártérítésre kötelezte a cégcsoportot.

Az ügynek két érdekessége is volt, az egyik, hogy a német bíróság szokatlanul kemény szavakat használt sajtóközleményében. Nyomatékosították, hogy a Volkswagen illegálisan manipulálta a motor vezérlését, amelynek eredményeként nem derülhetett ki, hogy a hatályos szabályoktól jelentősen eltérő a járművük károsanyag-kibocsátása, vagyis tiltott módon befolyásolták az emissziós tesztek eredményeit. A másik pedig az, hogy a bíróság székhelye, amely most kártérítésre kötelezte a Volkswagent, csupán egy órányi autóútra található a cégcsoport központjától, Wolfsburgtól.

Az ilyen bírósági döntések nagyon nem jönnek jól a Volkswagennek, amelyet az elmúlt hónapokban sokan támadtak azért, mert nem volt hajlandó az amerikaihoz hasonló módon kárpótolni az európai vásárlóit. Míg a tengerentúlon 10,033 milliárd dollárt költ arra a cég, hogy visszavásárolja az autókat és kompenzálja a gépkocsi-tulajdonosokat, addig Európában csupán a járművek helyreállítását vállalták. Amerikában ráadásul 4,7 milliárd dollárt fordít a túlzott károsanyag-kibocsátást visszafogó programokra és a zéró emissziós autók infrastruktúrájának fejlesztésére és további 4,3 milliárd dollárt is kifizetnek majd bírság gyanánt, amelyből 1,45 milliárd közvetlenül a fogyasztók kártalanítására megy majd.

Mindez pedig azért lehet érdekes, mert a német bíróságok ítéletei akár precedens értékűek is lehetnek, így a Volkswagent más bíróságok is elmarasztalhatják a jövőben, komoly plusz költségeket róva ezzel a gyártóra.

Esik a Volkswagen árfolyama

A befektetők természetesen nem örülnek a hírnek, a Volkswagen árfolyama közel 1,8 százalékot esett a csütörtöki záróárhoz képest.

A Volkswagen egykori vezére már korábban tudhatott a csalásról
öngondi
Airbnb founder/CEO Brian Chesky
elektromosauto0922
spurs190920egy
juncker0922
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Airbnb founder/CEO Brian Chesky