Beépíti az adócsökkentést áraiba a Mol
Üzlet

Beépíti az adócsökkentést áraiba a Mol

Portfolio
A Mol beépíti a jövedéki adó változásait az üzemanyagárakba, aminek eredményeként várhatóan csökkennek majd az üzemanyagárak - hangzott el a társaság szentendrei úti megújult töltőállomásának átadóján csütörtökön. A benzinkúton Közép-Európában elsőként autóból lehet elvitelre szendvicset és kávét kérni, de nyártól elektromos autót is lehet majd tölteni.
A benzin és a gázolaj átlagára nem csupán a jövedéki adó mértékétől függ, hanem befolyásolja a kőolaj világpiaci ára és a forint/dollár árfolyam, ezért nem lehet pontosan megjósolni a változás mértékét - tette hozzá Orosz András, a Mol Magyarország kiskereskedelmi vezetője.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a hét elején hozta nyilvánosságra, hogy április 1-jétől a benzin jövedéki adója 5 forinttal, a gázolajé 10 forinttal csökken a tavaly elfogadott jövedékiadó-változás nyomán, amely a kőolaj világpiaci árához köti az üzemanyagok jövedéki adójának mértékét. A NAV negyedévente teszi közzé a Brent típusú olaj napi jegyzési adatok alapján meghatározott átlagárát. Ezek alapján a negyedéves átlagár 55,105 dollár volt hordónként, vagyis a kritikus 50 dolláros szint felett állapították meg. Ennek következtében automatikusan csökken az üzemanyagok jövedéki adója április elsejétől: a benzin literje 6,35, a gázolaj literje pedig 12,7 forinttal lehet olcsóbb, ha az üzemanyag-kiskereskedők teljes egészében átadják az adócsökkenés hatását a fogyasztóknak.

Korábbi tájékoztatás szerint Magyarországon már minden negyedik töltőállomás a Molé, az olajkonszern 11 országban működő kiskereskedelmi hálózata több mint 2000, csak Magyarországon csaknem 500 kúttal üzemel.

Elektromos autó is tölthető

A Mol tavaly meghirdetett stratégiájának egyik lényeges eleme a kiskereskedelmi hálózat továbbfejlesztése a régióban, és új fogyasztási termékek és szolgáltatások bevezetése. Ezért erre a célra csak idén több mint 10 milliárd forintot ruház be a Mol. Több töltőállomás átalakul, a Fresh Corner koncepció szerint működik majd, amelynek lényege, hogy a benzinkutakat egyfajta kiskereskedelmi ponttá alakítják át, ahol az ügyfelek a tankolás mellett be is vásárolhatnak. A tervek szerint a Fresh Corner koncepció 2018-ra már több mint 700 értékesítési ponton lesz elérhető, 2021-re pedig a fogyasztási cikkekből és szolgáltatásokból származó kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) eléri a 450-500 millió dollárt, amely 2030-ra a tervek szerint meghaladja a csoportszintű EBITDA 30 százalékát.

A Mol 2012-ben adta át első hazai "zöld" benzinkútját, ahol a társaság az ABB-vel karöltve Magyarországon elsőként helyezett üzembe olyan gyorstöltőt, ami 20 perc alatt képes feltölteni egy elektromos autó akkumulátorait menetkészre. Az elmúlt négy év során az elektromos autók egyre inkább elterjedtek, tavaly átlagosan naponta 5 elektromos autót töltöttek az Istenhegyi út melletti kúton, éves szinten összesen 18 MWh áramot fogyasztva. Ezért a kutat tavaly decemberben tovább fejlesztették, újabb villámtöltőket telepítve, így a benzinkúton egyszerre 4 autó is töltődhet összesen 186 kW teljesítménnyel (2 db AC és 2 db DC csatlakozón). A töltők egyenként 50 kW DC és 22 kW AC teljesítmény leadására képesek egyszerre, mindkét töltő támogatja a japán (CHAdeMO) és az európai szabványt (CCS), valamint Type 2 AC csatlakozóval is el vannak látva, így a VW, BMW, Renault, Opel stb. gyártók elektromos autói is tölthetők lesznek.

A címlapkép forrása: MTI Fotobank, fotós: Róka László
facebookshutter
uveghaz epites unios palyazat durvan lassit kapacitashiany1500
FrankfurtTőzsde
allampapir
BÉT
GettyImages-1132938888
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan
GettyImages-1171927220
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
facebookshutter