Brókercsata a magyar tőzsdén
Üzlet

Brókercsata a magyar tőzsdén

Portfolio
Közel ötödével nőtt a részvényforgalom áprilisban a Budapesti Értéktőzsdén, amelyhez a befektetési szolgáltatók közül most a Wood járult hozzá a legnagyobb mértékben. A cseh társaság BÉT-forgalma áprilisban még a szezonálisan jellemzően nagyon erős márciusinál is jobb lett, újra lenyomták a Concorde-ot.
Az elmúlt években a Budapesti Értéktőzsdén a március kiemelkedő hónapnak számított, így volt ez idén is, ráadásul az OTP és a Mol nagytulajdonosainak eladásai is felpörgették a forgalmat, így nem is számítottunk arra, hogy áprilisban akár közel hasonló forgalmat látunk majd. Így is lett, hiszen márciushoz képest áprilisban közel 21 százalékkal volt alacsonyabb a BÉT részvényforgalma, a duplikált forgalom közel 434 milliárd forint volt. Érdemesebb azonban az egy évvel korábbihoz hasonlítani a forgalom alakulását, ahhoz képest közel 20 százalékos volt a bővülés. A kiugró értékek kisimításához 12 havi gördülőátlagot használva azt kapjuk, hogy a BÉT havi részvényforgalma valamivel 380 milliárd forint fölött alakul, 2015 eleje óta mérsékelten, gyakorlatilag hónapról hónapra emelkedik az egyéves gördülő átlagforgalom.

Brókercsata a magyar tőzsdén
Amit sokkal közelebbről figyelünk, az a BUX-ban a napi forgalom, hiszen a piaci szereplőket is az érdekli, hogy az egyes napokon mekkora forgalom volt a legfontosabb magyar részényindexben, és annak komponenseinél. A kiugró értékeket itt is kisimítva, 3 havi gördülő átlagot használva az látszik, hogy az átlagforgalom idén eddig trendszerűen emelkedett, jelenleg valamivel 11 milliárd forint felett áll.

Brókercsata a magyar tőzsdén
Áprilisban a Wood szerezte meg az első helyet a brókercégek közötti rangsorban, a cseh befektetési szolgáltatónak még soha nem volt akkora, közel 134 milliárd forintos forgalma a BÉT-en, mint áprilisban. A Concorde 119, az Erste 47, az Equilor pedig 37 milliárd forintos forgalmat generált a magyar tőzsdén.

Brókercsata a magyar tőzsdén
A Wood piaci részesedése is új csúcsra emelkedett, a brókercég adta a BÉT forgalmának közel 31 százalékát, közben a Concorde a piaci forgalom 27,5 százalékát adta, az Equilor piaci részesedése tavaly augusztus óta nem látott alacsony szintre, 8,6 százalékra csökkent, az Erste piaci részesedése pedig csupán 10,8 százalék volt áprilisban, 2006 óta vezetünk adatbázist, azóta nem volt ilyen alacsony az Erste részaránya, mint most.

Brókercsata a magyar tőzsdén
Stock exchange
NEW YORK, USA - APRIL 23: Hungarian Foreign Minister Peter Szijjarto speaks during an exclusive interview on April 23, 2019 in New York, United States. (Photo by Atilgan Ozdil/Anadolu Agency/Getty Images)
_M7B1699
E.ON
KPMG
Musk
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Stock exchange