Üzlet

Új erők formálják át a bankvilágot - Elmarad a nagy felfordulás?

Portfolio
A forradalom, amely teljesen átalakítaná a pénzügyi ökoszisztémát, nem következett be. Viszont abban nagyon sikeres voltak a fintech cégek, hogy az innovációs ciklust elképesztően felgyorsították és az ügyfélélményt javították. Melyek azok az erők, amelyek átformálják a pénzügyi ökoszisztémát? A Deloitte és a World Economic Forum közös tanulmánya erre kereste a választ.A tanulmány egyik legfontosabb konklúziója, hogy a 2-3 éve várt mindent átalakító és felforgató forradalom, amely teljesen átalakítaná a pénzügyi ökoszisztémát, nem következett be. Ahol sikerré váltak, az az innovációs ciklus felgyorsítása. Az innovációs tevékenység olyan gyors, hogy ezzel a pénzintézetek nem tudnak lépést tartani, ezért egyre többször fintech cégekbe szervezik ki ezt a tevékenységet.

A másik terület, ahol a fintech-forradalom hatásos volt, az az ügyfélélmény, a fintecheknek ennek fejlesztésében nagyon nagy szerepük volt. Az ügyfelek tömeges elvándorlása pl. fizetési szolgáltatókhoz, hitelező cégekhez viszont nem történt meg. Ez részben annak a következménye, hogy az ügyfelek leginkább a saját bankunknak, biztosítójukban és az államban bíznak. A fintechek és a technológiai cégek a bizalmi listának az alján szerepelnek, hosszú távon ezért is van létjogosultsága a bankoknak és biztosítóknak - vélte a tanulmányt bemutató sajtóbeszélgetésen Mérth Balázs, a Deloitte Magyarország pénzintézetekért felelős partnere.

Az évtizedek és századok alatt kiépült banki infrastruktúra nem változott meg drasztikusan, és ez nem is várható rövid időn belül. A fintech cégeket az innovációban érdemes felhasználni, vagyis érdemes a pénzintézeteknek olyan hubokat, platformokat kialakítani, ahol velük partnerségben vagy felvásárláson keresztül lehet fejlesztéseket végrehajtani.

A tanulmány szerint alapvetően nyolc fő erő változtatja meg a pénzügyi ökoszisztémát

1. Költségek: Ma már az, hogy egy bank vagy biztosító automatizál, költséget csökkent, nem versenyelőny, hanem kötelező a pénzintézeteknek. Emellett már létezik olyan modell, amikor a banki infrastruktúrát változó költségért egy szolgáltató adja, ez pedig a piacra lépési korlátokat is nagyban csökkenti.

2. Értékláncon belüli nyereség újraelosztás: Egyrészt átalakulnak az értékláncok, új szereplők jelennek meg bennük, másrészt újak jönnek létre: például az amerikai Stripe fintech cég azt oldotta meg, hogy olcsón és egyszerűen, a bankok és kártyatársaságok kihagyásával tudjanak kisebb kereskedők is online értékesíteni, fizetéseket fogadni. Ezáltal új értéklánc jött létre, amelyből az inkumbens pénzügyi szereplők hiányoznak, helyükbe egy fintech lépett.

3. Tapasztalatok, szaktudás felhasználása: Pl. egy kártyatársaság rálát az összes nála lévő tranzakciós adatra, ezért egy új kibocsátónak tud segíteni abban, hogy milyen terméket érdemes építeni.

4. disztribúciós platformok: Az adataggregátorok, szolgáltatás-összehasonlító oldalak egyszerűbbé teszik a szolgáltatások közötti döntést, ezáltal erősítik a versenyt.

5. Adatvagyon menedzsment: A pénzügyi információk nem elegendőek, ezeket viselkedési, élethelyzetekkel kapcsolatos információkkal kiegészítve sokkal jobb termékfejlesztési és értékesítési eredményeket lehet elérni, az adatvagyon menedzsment jobb minőségű, személyre szabott termékek fejlesztését teszi lehetővé.

6. Mesterséges intelligencia használata: A Bank of Amerika chatbotja, Erika már a teljes ügyfélkezelést elvégzi, már nem csak a back-office-ban, hanem a front oldalon is megjelenik a technológia. A munkaerő hatékonysága nagyot fog növekedni azáltal, hogy az emberek mesterséges intelligencia eszközökkel együtt dolgoznak majd.

7. A nagy tech-cégek hatása a pénzintézetekre: Az inkumbens szereplők félnek tőlük, mert nem szeretnének függni tőlük, de kimaradni sem szeretnének a technológiai fejlődésből. Erre jelenthet megoldást, hogy a kisebb fintecheket felvásárolják, vagy partnerséget kötnek velük, de ennek is megvan az a kockázata, hogy a technológiai innovációban lemaradnak.

8. Szabályozás: Az európai szabályozás, a PSD2 meglehetősen innovatív. A szabályozók tudják, hogy a PSD2 hatására a banki profitabilitás csökkenhet, ennek ellenére támogatják a versenyt. Amerikában eközben a szabályozó lemaradt, ami a bankok fejlődését is hátráltathatja.

Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
wells fargo
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Frankfurti tőzsde